Home VestiEkonomija Srbija je bogata geotermalnom energijom ali je slabo koristi

Srbija je bogata geotermalnom energijom ali je slabo koristi

by bifadmin

Srbija ima čak 360 izvorišta termalnih i termomineralnih voda, Sa rastućom krizom energenata, pitanje energetske efikasnosti, uštede energije, te korišćenja obnovljivih izvora energije postaje sve važnije. Među obnovljive izvore energije spada i geotermalna energija kojom je, iako je veoma slabo koristi, Srbija bogata navodi RTV.

Prema nekim podacima, u Srbija ima čak 360 izvorišta termalnih i termomineralnih voda. Količina geotermalne toplote koja izbija na površinu Zemlje, obračunata po jednom kvadratnom metru u svakoj sekundi iznosi više od 100 mNj/m2, naspram evropskog potencijala od 60 mNj/m2.

Iako se voda sa geotermalnih izvora ili bušotina kod nas uglavnom koristi u terapeutske svrhe, njena primena je mnogo šira.

Geotermalna energija može se koristiti za proizvodnju električne energije, grejanje naselja, grejanje staklenika i plastenika, u drugim vrstama poljoprivredne proizvodnje, piše RTV.

Kako se koristi geotermalna energija?

Najednostavnije zagrevanje i hlađenje kuće pomoću geotermalne energije se vrši kroz takozvani otvoren sistem – bilo direktnim korišćenjem geotermalne vode ili posredno primenom toplotnih pumpi.

Na Islandu se na primer više od 25 odsto ukupne električne energije proizvode u geotermalnim postrojenjima, a i među zemljama koje sve više koriste prednosti ovog izvora energije su i Sjedinjene Američke Države, Italija, Nemačka, Francuska, Novi Zeland, Filipini, Indonezija, Japan..

U Srbiji je, u Bogatiću, pušten u rad daljinski sistem grejanja koji umesto klasičnih energenata za zagrevanje koristi geotermalnu energiju.

Vojvodina bogata geotermalnim izvorima

U Vojvodini ima 50 lokaliteta gde je moguće geotermalne vode iskoristiti u lekovite svrhe ili izgraditi banje.

Temperatura geotermalnih voda na području Vojvodine je od 25 do 80 stepeni, a korist tog prirodnog potencijala važan je i za razvoj zdravstvenog turizma.

Energetski gledano, kada bi Srbija iskoristila samo deset odsto geotermalnog potencijala, mogla bi da zameni jednu trećinu energije koju potroši na grejanje prenosi RTV.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar