Home VestiPolitika i društvo Šta bi trebalo da znamo novoj premijerki Britanije?

Šta bi trebalo da znamo novoj premijerki Britanije?

by bifadmin

Liz Tras, dosadašnja ministarka spoljnih poslova Velike Britanije i liderka Konzervativne partije, upravo je postala premijerka.

Može se reći da je time preuzela “vruć krompir” budući da je došla na vlast u trenutku kada je inflacija u toj zemlji najveća u poslednjih 40 godina i kada se Britanija bori ne samo sa ekonomskom krizom sa kojom se suočavaju svi u Evropi, već i sa posledicama Bregzita.

U javnosti se spekuliše da je Tras sledbenica politike Ronalda Regana, odnosno da se zalaže za neoliberalnu ekonomsku politiku smanjivanja poreza ali i rezanja javne potrošnje. U teoriji ovo bi trebalo da omogući kompanijama da se brže razvijaju i da više zapošljavaju, pa da samim tim podignu životni standard u zemlji. Međutim, praksa nas uči da je takva politika veoma upitna i u spokojnijim vremenima a kamoli u krizama poput aktuelne.

Ono što se za sada vidi je da je ona prijateljski nastrojena prema privatnom kapitalu. Tras je najavila da će ukinuti planirano povećanje koroporativnog poreza sa 19 odsto na 25 odsto. Taj porez bi trebalo da stupi na snagu naredne godine, ali videćemo da li će se to ostvariti.

No, njena najveća briga po preuzimanju funkcije neće biti kreiranje prijatnog poslovnog ambijenta, već energetska kriza. Zato je već počela da govori o kreiranju budžeta za hitne mere koji bi služio kao pomoć građanima kojima veoma brzo rastu računi za struju i grejanje.

Tras i Zapadni Balkan

Analizirajući njene prethodne političke poteze ali i odnos njene partije prema Zapadnom Balkanu, domaći mediji ocenjuju da je njen izbor pozitivna stvar za naše okruženje.

Kao ministarka spoljnih poslova često je isticala važnost očuvanja celovitosti Bosne i Hercegovine i kritikovala Milorada Dodika zbog separatističkih težnji. U maju ove godine optužila je Rusiju za podsticanje konflikta na Zapadnom Balkanu jer svojim “malignim uticajem” gura ovaj region u novi rat. Tačnije, ona smatra da Rusija pruža podršku Dodiku, koji bi mogao biti faktor destabilizacije ove zemlje.

Zato se u javnosti može čuti da njen izbor odgovara Bosni i Hercegovini ali i da je pitanje kakav će njen stav biti prema Srbiji budući da će, sasvim izgledno, jedan od njenih ciljeva biti borba prtiv ruskog uticaja na Balkanu, a naša zemlja je viđena kao ruski saveznik.

Foto: James Giddins, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar