Home VestiEkonomija Zašto cena paradajza ne prati rast cena ostale hrane?

Zašto cena paradajza ne prati rast cena ostale hrane?

by bifadmin

Prehrambeni proizvodi su svuda u svetu znatno poskupeli, i to posebno one namirnice bez kojih ne možemo, dok cena paradajza već neko vreme stagnira.

Šta više, u SAD je cena paradajza od početka ove godine čak i snižena za dva odsto dok je ostala hrana poskupela u proseku za sedam procenata. Kod nas u trenutku pisanja ovog teksta paradajz u prestoničkim radnjama može da se kupi za iznos od 120 do 180 dinara. Prošle godine u ovo vreme paradajz je na beogradskim pijacama koštao oko 200 dinara. Zašto inflacija ne pogađa ovo voće podjednako kao i ostale namirnice?

Objašnjenja je nekoliko, ali nijedno baš najbolje ne objašnjava ekonomsku logiku koja stoji iza stagniranja njegove cene.

U Srbiji je, kao što znamo, otkupna cena paradajza već godinama niska što znači da i cena u prodavnicama nema realno pokriće da raste. Međutim Kvarc, analizirajući američko tržište, piše da je generalno cena ovog voća u prodavnicama uvek veća nego ostalog salatnog povrća, tako da nema mnogo mesta za njen rast. Ukoliko bi paradajz mnogo poskupeo kupci bi verovatno prešli na neko drugo povrće, kažu njihovi stručnjaci.

Ipak, naše tržište se razlikuje od američkog pa bi ovaj trend stagniranja vrednosti paradajza kod nas mogao biti i prekinut, posebno zbog dugotrajne suše i ranog pojavljivanja stenica, kojima smo svedočili ove godine.

Foto: Shutterbug75, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar