Home VestiEkonomija Akcije Tesle su izgubile polovinu vrednosti za godinu dana

Akcije Tesle su izgubile polovinu vrednosti za godinu dana

by bifadmin

Elon Musk je najbogatiji čovek na planeti, ali je dosta manje bogat nego što je bio u novembru prošle godine. Tada je vrednost akcija Tesle dostigla rekordan iznos od 414.50 dolara, ali je tada već krenuo pad. Nepunih godinu dana kasnije, akcije američke kompanije su izgubile polovinu vrednosti.

Dramatičan pad nastavio se i u petak, kada je cena deonica pala za 7,6 procenata, a njihova vrednost sada iznosi 204.99 dolara. To znači da akcije koštaju isto kao u decembru 2020. godine, a od 4. novembra prošle godine nestalo je oko 640 milijardi dolara tržišne kapitalizacije.

Ipak, i sa polovinom svoje nekadašnje vrednosti, Tesla je i dalje neverovatno precenjena. Čini se da je ova kompanija za mnoge ljubitelje ne samo proizvođač automobila, već i religija. Jedan od razloga lošeg nastupa na berzi svakako su neispunjeni ciljevi proizvodnje i isporuke za treći kvartal ove godine. Čak i pored toga, očekuje se da će Tesla ostvariti rast prihoda i profita za oko 60 posto ove godine.

Još jedan razlog pada vrednosti Tesle je sve veći broj konkurenata na tržištu, pa su pored standardnih rivala u vidu Volkswagena, General Motorsa i Forda, tu sada i brojni kineski proizvođači koji beleže izuzetan uspeh na tržištu.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar