Home VestiEkonomija Da li je Credit Suisse pred bankrotom?

Da li je Credit Suisse pred bankrotom?

by bifadmin

Švajcarska banka Credit Suisse navodno ima problem sa kapitalizacijom i likvidnošću zbog kojeg bi mogla da završi kao Lehman Brothers. Međutim, ekonomski analitičari tvrde da se to neće desiti, a i ako se desi, neće biti tako dramatično kao što je bilo 2008. godine.

Da podsetimo, već mesecima se u javnosti govori da švajcarska investiciona banka ima problem sa nivoom kapitala, a taj utisak je pojačao i odlazak nekih rukovodilaca iz Credit Suisse-a, kao i činjenica da ona ne objavlja istekle ugovore svojih zaposlenih.

Akcije izgubile 60 odsto vrednosti

Zbog svega navedenog rizik od bankrota Credit Suisse Grupe porastao je na rekordno visok nivo, dok su istovremeno akcije pale na najniži nivo – u toku ove godine izgubile su 60 odsto vrednosti. Da stvar bude gora, prema pisanju Rojtersa, u poslednja tri kvartala ta banka izgubila je četiri milijarde dolara.

Javnost se posebno zabrinula kada se saznalo kako banka stoji sa finansijskim instrumentom koji je znatno intenzivirao i prošlu finansijsku krizu – kreditnim svopovima. Kreditni svopovi su neka vrsta osiguranja u trgovanju kompanijskim obveznicama. Naime, ukoliko te kompanije bankrotiraju onda se aktiviraju kreditni svopovi i isplaćuju vlasniku njenih obveznica štetu. Naravno, što kompanija rizičnije posluje, to su svopovi skuplji. Tu dolazimo do glavnog problema – cena petogodišnjih kreditnih svopova u slučaju Credit Suisse banke je sada skoro deset puta veća (293 bazna poena) od početka godine kada je iznosila 55 poena.

Međutim, poznati ekonomista Mohamed El-Erian tvrdi da bankari ne paniče toliko povodom situacije u kojoj se nalazi ova banka koliko to čini javnost uplašena događajima iz 2008. Podsetimo, bankama je posle te finansijske krize uvedena čvršća regulativa i obaveza da budu bolje kapitalizovane. Credit Suisse je jedna od najbolje kapitalizovanih banaka u Evropi ali sada su joj potrebne milijarde dolara kako bi finansirala restrukturiranje i svoje rastuće pravne troškove. Ipak, nije sve ni u novcu, kažu analitičari, već i u imidžu i poverenju javnosti, a imidž švajcarske banke je ozbiljno poljuljan.

Foto: Kaleb Tapp, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar