Home VestiEkonomija Kako u siromašnoj zemlji 80 odsto prodatih nekretnina može biti plaćeno u kešu?

Kako u siromašnoj zemlji 80 odsto prodatih nekretnina može biti plaćeno u kešu?

by bifadmin

Ogroman procenat stambenih jedinica poslednjih godina plaćan je gotovinom, piše danas nedeljnik „Vreme“, ističući upozorenje stručnjaka da to ukazuje na pranje novca.

List, pozivajući se na različite statitičke podatke, navodi da je prema nekim izvorima čak 88 odsto nekretnina plaćan kešom, a ostatak kreditnim zaduženjima, dok drugi izvori ukazuju da je odnos 80:20 odsto u korist kupovine za gotovinu.

Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i profesor ekonomije Božo Drašković ukazao je da se „poreklo novca kojim fizička lica kupuju nekretnine ne utvrđuje“.

On je za „Vreme“ rekao da deo gotovine koja se ulaže u nekretnine ima legalno poreklo od isplaćene dobiti, prodaje drugih nekretnina ili prodaje nekretnina na pravcima gradnje infrastrukturnih objekata ili zaradom od rada u inostranstvu.

Drašković, međutim, ukazuje na mogućnost da je drugi deo „kumuliran iz nelegalnih poslova, kriminala ili izbegavanja plaćanja poreza“.

„Vreme“ piše da je, osim u korupciji i pljački državnih resursa, veliki problem i u tome što se Srbija „dobrim delom upravo izdržava od građevinsko-investitorske industrije, ako se ne računa enormno i kontinuirano zaduživanje u inostranstvu“.

Izvor: Beta, Vreme

Foto: TierraMallorca, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar