Home VestiEkonomija Ko je sve doveo ruske IT profesionalce, i zašto baš u Srbiju

Ko je sve doveo ruske IT profesionalce, i zašto baš u Srbiju

by bifadmin

Beograd i Novi Sad u trci za privlačenje ruskih talenata i kapitala neretko „pobeđuju“ Dubai i druge svetske destinacije

Srbija se u privlačenju talentovanih profesionalaca i kapitala „izbeglih“ iz Rusije pojavljuje kao predvodnik, piše američki časopis „Volstrit džurnal“ (Wall Street Jorunal).

Američki dnevnik ističe se da je veliki broj ruskih državljana, preduzetnika, vlasnika visoko tehnoloških firmi i IT profesionalaca koji su napustili Rusiju nakon početka rata, izabralo Beograd ili Novi Sad, pre Dubaija ili nekih drugih gradova, za preseljenje i život.

Jedan od njih ističe da je Srbija odlično mesto za život porodice kada je reč o obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i poreskom sistemu za strance, a nije naodmet i prijateljski stav prema Rusima, koji je izostao u ostatku Evrope.

Desetine hiljada ruskih inženjera, programera, preduzetnika, umetnika i naučnika došlo je poslednjih meseci u Srbiju. Skoro 700 firmi povezanih sa Rusijom otvorilo je filijale u kojima zapošljava hiljade Rusa, a prema vladinim podacima oko 1.500 ruskih građana osnovalo je nove kompanije od februara. Mnogi jednostavno iskoriste bezvizni režim i ostanu u Srbiji radeći na daljinu za strane poslodavce, navodi se u tekstu „Volstrit džurnala“.

Zemlje se takmiče da privuku bežeću rusku elitu

– Zemlje se takmiče da privuku bežeću rusku elitu i Srbija je u dobroj poziciji da profitira od te injekcije vrednog ljudskog i finansijskog kapitala – rekao je Ivan Vejvoda, stalni saradnik Instituta za humanističke nauke u Beču.

Putinov režim je, navodi se u tekstu, pokušao da zaustavi „krvarenje“ tako što je IT profesionalce izuzeo iz poziva i ponudio poreske olakšice, jeftinije kredite i povlašćene hipoteke tehnološkim radnicima, je to do sada ostalo bez efekta.

Nekoliko dana nakon invazije, ruski tehnološki giganti kao što je „Jandeks“, kao i kompanije na zapadu sa velikim ruskim osobljem poput „Luksoft“, programer softvera i „Vargaming“, dizajner PC igara, preselili su deo osoblja u Srbiju.

„Luksoft“, koji razvija softver zasnovan na veštačkoj inteligenciji za banke, telekomunikacije i proizvođače automobila kao što su „BMW“ i „Folksvagen“, preselio je 1.000 viših inženjera iz Rusije u Beograd, a u toku je dovođenje još 1.000, rekao je Mihajlo Postić, predstavnik kompanije u Srbiji.

Vlada Srbije je pomogla sa četiri čarter leta Er Srbije, za osoblje i njihove porodice i brzo izdala radne i boravišne dozvole, rekao je Postić.

„Volstrit džurnal“ navodi da Postićeva firma sada pregovara sa vladom o potencijalnoj investiciji u stambeni prostor za smeštaj više hiljada radnika koji nameravaju da se trajno zaposle.

„Ako je dobro za Majkrosoft…“

Podsticaji za strane investitore uključuju popust od 70 odsto na poreze i socijalne doprinose za pet godina, kao i druge subvencije, rekao je Nenad Paunović, iz kabineta Vlade Srbije.

Sistem je prvobitno dizajniran da se dopadne zapadnim kompanijama kao što je „Majkrosoft“, koja vodi razvojni centar u Beogradu a uskoro otvara i veliki kampus.

Osećaj dobrodošlice, kao i način života u Beogradu, živoj prestonici sa živom kulinarskom i zabavnom scenom, bili su ključna atrakcija, rekao je Nikola Stojanović, direktor kompanije „Vargejming“ u Srbiji, koji je preselio 300 zaposlenih iz Sankt Peterburga.

Neki od „prognanika“ su nastavili da stvaraju sopstveni biznis, navodi američki časopis.
Procenjuje se, navodi „Volstrit džurnal“, da je do milion Rusa napustilo Rusiju od 23. februara, kao i da su mnogi poneli svoje poslove sa sobom, a da mnogi od njih sada hrle u Srbiju, zemlju koja želi da se pridruži EU i koja uživa trgovinu bez carina sa blokom.

– Kako EU prekida ekonomske veze sa Moskvom, ova slovenska nacija je postala mostobran za ruske kompanije i diplomce, posebno tehnološke radnike. Neki izgnanici su ovde da bi mogli da održavaju poslovne veze sa Zapadom, uprkos sankcijama. Drugi jednostavno beže od autoritarnog režima predsednika Vladimira Putina – navodi se u tekstu.

Izvor: Tanjug/24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar