Home VestiEkonomija Otkriveno od početka godine 194 „fantomska“ preduzeća

Otkriveno od početka godine 194 „fantomska“ preduzeća

by bifadmin

Poreska policija je ove godine otkrila 8,4 odsto više ovakvih firmi u odnosu na isti period 2021. godine

Poreska policija je za devet meseci ove godine otkrila 194 „fantomska“ preduzeća, kažu za 24sedam u Poreskoj upravi Srbije. To je za 8,4 odsto više ovakvih firmi u odnosu na isti period 2021. godine kada ih je otkriveno 179.

Kako su nam objasnili, čim Poreska policija identifikuje preduzeće kao fiktivno, „fantomsko“, istom se oduzima PIB. Oni ističu da su ovakva preduzeća osnovana za prevarne radnje i da ona regularnim privrednim subjektima pomažu u izbegavanju plaćanja javnih prihoda.

„Ispomoć“ za legalne firme…

– Zato ih svrstavamo među glavne generatore sive ekonomije, a u žargonu ih nazivamo „fantom“ preduzeća – navode u Poreskoj upravi, i dodaju:

– Ono što je suština u radu nadležnog Sektora poreske policije je da otkrije kojim regularnim privrednim subjektima, tzv. „fantom“ i „peračka“ preduzeća, izdaju lažne dokumentacije (fakture), jer tako omogućuju tim regularnim privrednim subjektima da u znatnoj meri izbegnu plaćanje javnih prihoda.

Ranim otkrivanjem ovih „peračkih“ preduzeća, kako kažu, Poreska policija otkriva regularna preduzeća, protiv kojih pokreće krivični postupak, jer oni izbegavaju poreske obaveze i kod njih je realna naplata poreza, s obzirom da su to preduzeća koja poseduju imovinu, za razliku od tzv. „fantom“ preduzeća.

Čemu služe „perači“?

Kako su nam otkrili stručnjaci koji se bave ovim problemom, vrlo često se ovakve „fantom“ firme međusobno uvezuju i omogućavaju regularnim privrednim subjektima da u znatnoj meri izbegavaju plaćanje javnih prihoda.

Osnovna i nezakonita „aktivnost“ ovakvih preduzeća je, kako objašnjavaju, sačinjavanje fiktivne dokumentacije, bilo računa, otpremnice i slično, i stavljanje na raspolaganje iste regularnim kompanijama. Na taj način, ove firme, koristeći fiktivnu dokumentaciju simuliraju pravne poslove u cilju izbegavanja poreza.

Prema rečima stručnjaka, najčešće se, prikazivanjem simuliranih pravnih poslova, u regularnim privrednim subjektima izbegava plaćanje PDV-a, i to neosnovanim korišćenjem prethodnog poreza iz lažnih računa „fantoma“ i „perača“.

– Dešava se i to da regularni privredni subjekti prebacuju novčana sredstva na poslovne račune „fantom“ preduzeća, čiji vlasnici podižu gotovinu i vraćaju uplatiocima, uz zadržavanje novčane naknade, odnosno provizije – navode eksperti s kojima smo razgovarali.

Nekad samo skrivaju vlasnika

Nakon toga, vlasnici regularnih privrednih subjekata primljenu gotovinu koriste za sopstvene potrebe i za isplate zarada zaposlenima, bez plaćanja poreza na dohodak građana i pripadajućih doprinosa za socijalno osiguranje.

Stručnjaci kažu da „fantomske“ firme služe prvenstveno za utaju poreza i pranje novca, zatim da se u legalne tokove ubaci nelegalan novac, ali i da se iz regularnih preduzeća izvuče gotovina. Ima primera i da je njihova uloga prvenstveno u tome da se sakrije identitet vlasnika i poreklo novca.

Izvor: 24.sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar