Home VestiEkonomija Pavle Petrović: Srbija 2023. mora da se zaduži tri do četiri milijarde evra

Pavle Petrović: Srbija 2023. mora da se zaduži tri do četiri milijarde evra

by bifadmin

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović izjavio je da će Srbija naredne godine morati da se zaduži tri do četiri milijarde evra, jer oko četiri milijarde evra duga dolazi na naplatu.

Ovo zaduživanje neće biti povoljno, budući da su kamatne stope sada najmanje sedam do osam odsto, upozorio je on prilikom predstavljanja Izveštaja o radu Fiskalnog saveta za 2021. godinu.

Prema njegovim rečima, cena zaduživanja Srbije je velika, čak i u odnosu na zemlje centralne i istočne Evrope, jer je kamatna stopa oko 50 odsto veća za Srbiju nego za te države. „To se odnosi i na stari dug, ali i na ove kamatne stope“, rekao je predsednik Fiskalnog saveta.

Javni dug bi trebalo da bude 50 odsto BDP-a

Kako je naveo, prema analizi Fiskalnog saveta, Srbiju bi trebalo da teži javnom dugu u iznosu od 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), podsetivši da je javni dug 2021. bio 57 odsto BDP-a, te da će po prvim procenama Fisklanog saveta javni dug u 2022. ponovo iznositi oko 57 odsto.

„To je važno, jer je nakon fiskalne konsolidacije od 2014. do 2017. godine i nekoliko godina nakon toga, dug oboren na 52 odsto dohotka zemllje, što je bilo dobro“, rekao je Petrović.

Ukazao je da je to onda omogućilo Srbiji da, kada je nastupila pandemija, ima fiskalni prostor za rešavanje tekuće ekonomske i zdravstvene krize, a da se ne brine o stanju duga i deficita.

„Kao rezultat tih mera, dug je dignut na 57 odsto BDP-a što je bilo opravdano u krizi, ali nailazi sledeća kriza i zato je neophodno taj dug vraćati na 50 odsto. Dug u iznosu od 60 odsto BDP-a, po Mastrihtu, nije relevantan za Srbiju, a jedan od glavnih razloga je cena zaduživanja Srbije u odnosu na zemlje za koje važi Mastriht“, rekao je Petrović.

Izvor: Beta

Foto: Jungwoo Hong, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar