Home VestiEkonomija Španija: Booking pod istragom zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu

Španija: Booking pod istragom zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu

by bifadmin

Španski regulator za zaštitu konkurencije pokrenuo je istragu o poslovanju onlajn platforme Booking na španskom tržištu, zbog nelojalnih uslova pod kojima ona posluje sa hotelima u toj zemlji.

Nacionalna komisija za zaštitu konkurencije vodiće ovu istragu na osnovu dve pritužbe koje su podneli Špansko udruženje hotelskih menadžera (AEDH) i Madridsko udruženje hotelijera, piše Politico. Cilj istrage je da utvrdi da li je Booking zloupotrebljavao svoj dominantan položaj na tržištu i time prekršio španske zakone.

Pomenuta udruženja naime tvrde da je Booking hotelima u Španiji nametao mere koje negativno utiču na saradnju hotela sa drugim onlajn putničkim agencijama i onlajn prodajnim kanalima. Dodatno se navodi da je ova platforma možda iskorišćavala i one hotele koji od nje finansijski zavise, ne navodeći primere spornih praksi.

Regulator sada ima 18 meseci da sprovede istragu i objavi njene rezultate. Ukoliko se pokaže da je Booking ovo zaista radio mogao bi da bude novčano kažnjen u visini čak do 10 odsto svog godišnjeg obrta na globalnom nivou.

Izvor: TechCrunch, Politico

Foto: Francesca Saraco, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar