Home VestiEkonomija Ušteđevinu naš stanovnik bi potrošio pre na nekretninu nego investirao u inovativno preduzeće

Ušteđevinu naš stanovnik bi potrošio pre na nekretninu nego investirao u inovativno preduzeće

by bifadmin

Svaki drugi stanovnik naše zemlje bi ušteđevinu od 10.000 evra pre potrošio na kupovinu nekretnine, a tek svaki deseti bi investirao u inovativno preduzeće

Isto tako, 46 odsto preduzetnika ne bi investiralo u startapove iako smatraju da se isplati ulagati u domaće inovatore, pokazalo je istraživanje stavova građana i privrede o inovacijama, sprovedeno u okviru programa StarTech.

Čak 52 odsto građana ih vidi kao nešto što će pozitivno uticati na njihov život naspram samo 13 odsto koji očekuju negativne efekte, pokazalo je ovo istraživanje.

“Rezultati istraživanja, kao i Globalnog indeksa inovativnosti, jasno nam ukazuju u kom pravcu treba dalje razvijati inovacioni ekosistem u Srbiji. Pre svega moramo olakšati pristup finansiranju inovatorima, naročito preduzetnicima i malim preduzećima. NALED podržava ostvarenje tog cilja kroz program Startech, kroz koji ćemo dodeliti tri miliona dolara bespovratnih sredstava za 100 inovativnih biznisa”, rekao je Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u, na predstavljanju podataka na konferenciji za novinare.

Ti podaci pokazuju da je 54 odsto privrednika došlo do inovacije modifikovanjem postojećeg rešenja, 31 odsto kopiranjem postojeće inovacije, a tek svaka deseta je potpuno novi proizvod.

Većina digitalno transformisanih kompanija uvela je u svoje poslovanje veb sajt, društvene mreže ili elektronsku trgovinu, dok su blokčejn i veštačka inteligencija i dalje retkost.

Gotovo dve trećine je inovaciju razvilo samostalno

Gotovo dve trećine je inovaciju razvilo samostalno, svaki treći u saradnji s drugim preduzećem, a samo pet odsto u saradnji sa univerzitetima i naučnim organizacijama. I zaštita proizvoda je na niskom nivou jer je udeo onih koji su registrovali patent, dizajn ili žig i ove godine manji od pet procenata.

“Finansije su za 41,5 odsto privrednika i dalje najveća prepreka za razvoj inovacija. Smanjen je udeo onih kojima su sopstvena sredstva glavni izvor finansiranja, ali ih je i dalje više od 80 odsto dok se ostali oslanjaju na kredite, subvencije države, grantove, rodbinu i prijatelje. Za programe podrške u razvoju inovacija nije apliciralo čak 89 odsto privrednika dok više od 93 odsto nije koristilo neku od poreskih olakšica i gotovo niko nije novac tražio kod biznis anđela, VC fondova i drugih alternativnih izvora”, rekla je Irena Đorđević, menadžerka za regulatornu reformu u NALED-u.

Ona je dodala da je smanjen broj kompanija koje nemaju budžet za istraživanje i razvoj dok je sada 10 odsto više firmi koje se digitalno transformišu naspram kompanija koje nisu ušle u taj proces.

Osim toga, više od dve trećine građana čulo je za startapove, ali ne umeju da navedu primer ili ih mešaju sa velikim IT kompanijama.

Najznačajniji inovativni proizvodi za njih su prehrambeni proizvodi s novim ukusima, mobilno bankarstvo, eUprava i pametni telefoni dok su u vrhu i električni automobili i trotineti. Najinovativnijim smatraju mobilne operatere, a inovacije bi najpre razvijali u zdravstvu, obrazovanju i ekologiji.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar