Home VestiPolitika i društvo Zabrana prodaje novih automobila i kombija na benzin ili dizel od 2035.godine

Zabrana prodaje novih automobila i kombija na benzin ili dizel od 2035.godine

by bifadmin

Pregovarači Veća EU-a i Evropskog parlamenta postigli su u četvrtak uveče dogovor o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih vozila s motorom na unutarašnjim sagorevanje od 2035. godine.

Tim zakonom bi se učinkovito zabranila prodaja novih automobila i kombija na benzin ili dizel u 27-članom bloku. Evropske unije Zabrana je deo paketa EU-a o klimatskim promenama pod nazivom Fit for 55, čiji je cilj smanjenje emisija štetnih za klimu za 55 posto do 2030., u poređenju sa nivom iz 1990., te postizanje klimatske neutralnosti do 2050.

„Upravo smo završili pregovore o nivou CO2 za automobile“, tvitao je francuski europarlamentarac Pascal Canfin, koji je na čelu Komisije za okoliš Evropskog parlamenta.

„Istorijska odluka EU-a za klimu koja definitivno potvrđuje cilj vozila sa 100 posto nulte emisije 2035. s međufazama između 2025. i 2030.’

Automobili trenutno čine 12 posto svih emisija CO2 u EU bloku, dok ukupni promet čini oko četvrtinu. Zemlje članice EU-a sada moraju usvojiti uredbu u nacionalno zakonodavstvo.

Nije bilo planova za zabranu vožnje vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Umesto toga, očekuje se da će svi oni na kraju biti zamenjeni električnim vozilima.

Izvor: See Biz/Blic.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar