Home VestiEkonomija Evropska unija predlaže drastično dizanje akciza na cigarete

Evropska unija predlaže drastično dizanje akciza na cigarete

by bifadmin

Evropska unija odlučila je da zada novi poreski udar duvanskoj industriji kroz predlog povećanja najniže moguće akcize.

Ovaj potez EU značajno će povećati ukupnu cenu cigareta u istočnoevropskim državama članicama, gde se neke cigarete i dalje mogu kupiti za manje od 3 evra.

Administracija EU predviđa povećanje minimalne moguće akcize na cigarete sa 1,8 na čak 3,6 evra za pakovanje od 20 komada.

S obzirom na to da će minimalna akciza po paklici cigareta biti 3,6 evra, to znači da će ceo asortiman duvanskih brendova poskupeti, što će biti doprinos Evropske komisije inflaciji i poboljšanju opšte zdravstvene slike, piše Jutarnji list.

Nova rešenja EU predviđaju inovacije u oporezivanju različitih duvanskih proizvoda kao što su isparivači ili grejani duvan. Zbog sve veće popularnosti među mlađom populacijom, oporezivanje ovih proizvoda biće bliže oporezivanju cigareta.

Jači vaping ili evaporativni duvanski proizvodi imaće minimalnu akcizu od 40 odsto, a slabiji do 20 odsto. Grejani duvanski proizvodi dobiće akcizu od 55 odsto – za hiljadu prodatih jedinica plaćaće 91 evro.

Očekuje se da će povećanje akciza na duvanske proizvode povećati prihode zemalja članica EU za 9,3 milijarde evra. Oni koji podržavaju ovaj potez ne kriju da im je cilj da cena duvanskih proizvoda bar ide u korak sa inflacijom, a najveća poskupljenja očekuju se u Bugarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj.

Ideja administracije EU je da do 2040. godine imamo generaciju „bez duvana”, a pre toga cilj je da se do 2025. godine smanji udeo korisnika duvanskih proizvoda sa 25 na 20 odsto. U krajnjoj liniji, odnosno 2040. godine, udeo korisnika duvanskih proizvoda trebalo bi da bude ispod 5 odsto.

Izvor: Jutarnji list

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar