Home Promo Hemofarm predstavio jubilarni deseti Izveštaj o održivom razvoju za 2021. godinu

Hemofarm predstavio jubilarni deseti Izveštaj o održivom razvoju za 2021. godinu

by bifadmin

Pod geslom „Čuvar održive sadašnjosti i izvesnije budućnosti“ Hemofarm predstavio rezultate iz 2021. godine, ali i najvažnije poruke iz prethodnih 10 godina održivog poslovanja

Beograd, 15. novembar 2022. – Za kompaniju Hemofarm proteklih 10 godina predstavlja deceniju uspeha, a najbolja potvrda je i predstavljanje najnovijeg 10. Izveštaja o održivom razvoju za 2021. pod nazivom „Čuvar održive sadašnjosti i izvesnije budućnosti“. Istovremeno, Hemofarm ove godine započinje i novi ciklus na svom putu održivog razvoja.

Najveći uspeh Hemofarma u 2021. godini vezan je za uspešno poslovanje u izuzetno zahtevnom ambijentu, uprkos čemu je Hemofarm uspeo da isporuči sve neophodne proizvode na sva tržišta na kojima STADA Grupa posluje u količini koja je zahtevana i u kvalitetu koji se podrazumeva.

„Iza nas je decenija izveštavanja o održivom razvoju tokom koje smo uložili mnogo truda i zalaganja da doprinesemo da svet bude bolje mesto za život. Radili smo na tome da edukujemo i motivišemo zaposlene u Hemofarmu, njihove porodice, poslovne partnere, potrošače i zajednicu da razumeju i primenjuju principe održivog razvoja u svakodnevnom životu. Hemofarm je danas prepoznat kao jedan od lidera održivog razvoja u Srbiji i regionu, ali i kao najjača karika u održivom razvoju STADA Grupe,“ rekao je prilikom predstavljanja 10. jubilarnog Izveštaja dr Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma.

Anke Konrad, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji istakla je da uspeh i rezultati Hemofarma istovremeno pokazuju usredsređenost nemačkih investitora na tržište Srbije i njen razvoj.

„Održivost je aspekt koji je čvrsto integrisan u našoj bilateralnoj saradnji sa Srbijom. 90 % tekućih projekata razvojne saradnje vezano je za klimu. Nemačke kompanije, među njima i Hemofarm, u velikoj meri doprinose održivosti u Srbiji. Kako bismo otvorili put za nove, kreativne ideje u cilju održive, klimatski neutralne ekonomije, potrebno je adekvatno okruženje za sve kompanije. Sastavni deo toga je, pored vladavine prava, i Nacionalni energetski i klimatski plan koji predstavlja okvir za održive inovacije,” rekla je Konrad.

Sanda Savić, senior direktorka korporativnih poslova i komunikacija ocenila je da je Hemofarm dokazao da su principi održivog razvoja utkani u kompanijski DNK.

„Pokazali smo na koje sve načine brinemo o ljudima, njihovom zdravlju, kao i društvu uopšte, ali su nam u fokusu i naši zaposleni. Ponosni smo na činjenicu da skoro 50 odsto naših zaposlenih čine milenijalci i mlađe generacije, dok žene čine većinu zaposlenih, od čega se preko 60 odsto nalazi na rukovodećim pozicijama. Verujem da ćemo i u narednih 10 godina još snažnije postavljati standarde na koje ćemo svi biti izuzetno ponosni,“ istakla je Savić.

Kada je reč o poslovanju u postpandemijskoj godini, Hemofarm je nastavio da se kreće uzlaznom putanjom održivosti. Od 6,6 milijardi tableta i drugih formi koje je Hemofarm proizveo, čak 89 odsto upakovano je u ambalažu od recikliranog kartona. Portfolio Hemofarma je dodatno porastao za 38 proizvoda, a i dalje je domaći i regionalni tržišni lider u održivom razvoju i najodlučniji borac za zdravlje ljudi.

Čitav Izveštaj o održivom razvoju 2021. godine kompanije Hemofarm možete preuzeti OVDE, a ovo su neke od najvažnijih brojki iz održivog poslovanja Hemofarma u proteklih 10 godina:

• U proteklih 10 godina proizveli smo 2.367.000.000 pakovanja, s kojima smo šest puta napravili krug oko naše planete (ili 2 puta povezali Južni i Severni pol).
• Uz intenzivan razvoj i ulaganja u istraživanje, trenutno smo vlasnici 1.556 rešenja o registraciji lekova a naš portfolio obuhvata skoro 500 proizvoda u različitim formama i dozama.
• Sa oko 3.000 zaposlenih, okupljenih u jednu veliku One STADA-u, ponosno ističemo da skoro 50% našeg tima čine milenijalci i pripadnici mlađih generacija.
• Žene su većina u Hemofarmu (54,5%), dok je 63,4% žena na rukovodećim pozicijama, što je najbolja potvrda da je rodna ravnopravnost već dugo deo naše svakodnevice i garancija dobrih poslovnih rezultata.
• U proteklih 10 godina obavili smo 47.073 obuka. To je ukupno oko 100.000 sati obuka, što znači da je svaki naš zaposleni pohađao barem 16 obuka.
• Racionalnom upotrebom resursa tokom 10 godina uštedeli smo električnu energiju i vodu koju Hemofarm prosečno potroši za oko 14 meseci ili 400 dana rada.
• Bezbednost na radu počinje sa svakim od nas, tako da je u prethodnih 10 godina trend povreda na radu, na ukupan broj zaposlenih, smanjen sa 1,3% na 0,3%.
• Briga o društvu je obaveza svih nas, a mi smo u proteklih 10 godina, kroz oko 2.000 aktivnosti i partnerstava, pomogli mnoge kojima je pomoć bila potrebna i pokrenuli dijalog na važne teme – od doniranja organa do mentalnog zdravlja. Stipendirali smo i 1.100 najboljih studenata i učenika i bili mentori za njih pedesetoro.
• Naši volonteri su od 2012. bili aktivni i uložili oko 10.000 sati svog rada kroz različite dobrovoljne akcije usmerene ka izgradnji boljeg društva za sve.
• Tokom 10 godina upotrebe recikliranog kartona za pakovanje proizvoda sačuvali smo 178.995 stabala, što je jednako 190 hektara šuma ili 242 fudbalska terena. Drugim rečima, sačuvali smo teritoriju pod šumom ekvivalentnu površini beogradske opštine Vračar.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar