Home VestiEkonomija Cene prasića skočila sa 250 dinara na 380 dinara po kilogramu

Cene prasića skočila sa 250 dinara na 380 dinara po kilogramu

by bifadmin

Sezona slava kod srpskog naroda je počela, a to znači da oni koji se bave prodajom prasića u ovom periodu godine imaju pune ruke posla.

Iako su strani trendovi uzeli maha i kad su u pitanju slavske trpeze, a na nekim veseljima se služi i vege hrana, dobro pečeno prasence i dalje kod skoro svih domaćina nema alternativu.

„Već se zahuktalo, čitav dan mi zvoni telefon i traže se prasići na prodaju. Kilogram žive vage prošle godine bio je 230, a sada se kreće od 350 pa sve do 380 dinara. Cene su skočile zbog poskuljpenja hrane za prasiće. Kupcima jeste to mnogo, jer za prase od 30 kilograma sada treba da izdvoje nekoliko hiljada dinara više novca nego prošle godine, ali šta je tu je. Ako slava nije posna, onda je prase za većinu broj jedan na trpezi“, rekao je za RINU Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole koji se već godinama bavi uzgojem prasića.

Manje svinja u Srbiji: Priplodni vepar Nebojša nekad „radio“ svaki dan, a sad jednom u tri meseca

Ove godine primetna je i veća potražnja u odnosu na ponudu, jer su mnogi uzgajivači odustali od tovljenja svinja zbog visokih cena repro matrijala i slabe računice. Međutim, oni koji su ostali u ovom poslu, može se reći da sada zadovljno trljaju ruke.

„Prošle sezone na tržištu je bilo čak duplo više prasića nego ove. Koliko god da ih imate, sada to možete da prodate. Otkupna cena po kilogramu je skočila, pa je i zarada bolja. Ali, primetno je da ima sve manje svinja i prasića u ponudi. Ja već godinama imam vepra kog koristim za priplod, ali i ustupam ga drugima. Nekada je imao posla i po dva do tri puta svaki dan, čak su dovodili ljudi krmače iz drugih sela. Sada je Nebojša, tako sam nazvao vepra, „angažovan“ jednom u tri meseca. Odustaju ljudi, neće više da se bave svinjama“, ističe Dragan.

Savet kupcima: Najbolje pazariti prase teško oko 30 kilograma

Ovaj domaćin iz Topole na svom imanju u selu Zagorica zaokružio je čitav proces proizvodnje kad je u pitanju uzgoj svinja. Prasiće peče i tako prodaje, ali i suši i prerađuje meso, a to je, kako ističe, put od uspeha i bolje zarade u ovom poslu. Za one koji ovih dana idu po prasence otrkiva kako izabrati ono pravo.

„Nema tu neke velike nauke, važno je da prase bude taman. Ni previše mlado, ni previše staro i da ima u rasponu od 27 do 36 kilograma. Da je što bi se reklo – prase tinejdžer. Kupcima bih savetovao da obavezno pogledaju koje je prase rase, čime se hrani i u kavim uslovima je boravio. Ako je u oboro bilo hladno i ekstremno prljavo meso neće biti zadovljavajućeg kvaliteta“, poručio je Jovanović.

Za kraj dodaje da je poslednjih godinu dana primetna veća potražnja za autohtonom rasom. Meso moravki pokazalo se kao izuzetno kvalitetno i ukusno, ali broj ovih svinja u Srbiji i dalje je jako mali.

Izvor: Rina

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar