Home Vesti Koja su jela „predstavnici“ Srbije

Koja su jela „predstavnici“ Srbije

by bifadmin

Gurmani iz celog sveta dali su svoje ocene na sajtu Taste Atlas.

Zemlje bivše Jugoslavije i dalje se svađaju oko toga može li burek biti s mesom i čiji je zapravo ajvar, međutim, za gurmane to i nije toliko bitno – možda se iznenadite kad krenete da vrtite „atlas ukusa“ i vidite koja su najbolje ocenjena jela u našem kraju, piše Nova.rs.

Srbija

Od 59 jela koja treba probati u Srbiji, prvo mesto, s ocenom 4,8, dele ajvar i zlatiborska komplet lepinja. Ajvar je predstavljen kao „tradicionalni specijalitet od paprike i patlidžana koji je jedan od najpopularnijih priloga širom Balkana i Istočne Evrope“, dok je komplet lepinja „razložena“ na somun, pretop, kajmak i jaje.

„Iako je hranljivo i visoko kalorično, u jelu se obično uživa za doručak i najbolje se kombinuje sa čašom jogurta ili kiselog mleka. Za najautentičnije iskustvo, preporučuje se da ga jedete rukama“, navedeno je. Na drugom mestu je burek sa sirom (4,6), a slede ga sarma, krofne, pljeskavica, bela čorba…

Hrvatska

Možda će nekima biti čudno, ali kao najbolje ocenjeno jelo u Hrvatskoj prvo izađe – burek sa sirom, mada ima istu ocenu (4,6) kao riba na gradele – tradicionalni način spremanja sveže ribe na roštilju na hrvatskoj obali Jadrana.

„Reč gradele se odnosi na jednostavnu metalnu rešetku, ali je takođe dalmatinska ideologija i stil života tokom leta… Važno je da se riba savršeno ispeče, a da istovremeno ostane sočna. Tokom pripreme, riba se obično premaže grančicom ruzmarina koja je umočena u maslinovo ulje“.

S ocenom 4,5 prati ih istarski fuži (testenina koja se obično služi uz juneći gulaš), slavonski i baranjski kulen, zagorski mlinci…

Bosna i Hercegovina

Burek je, očekivano, prvi i kad su u pitanju jela BiH.

„Jelo je veoma popularno na celom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje sugerišu da ako žena može da napravi dobar burek, ima pravo na brak“, navodi se uz napomenu da „većina lokalaca tvrdi da se samo burek s mlevenim mesom može zvati burekom“. Istu ocenu doduše imaju zeljanica i sirnica, ali i ćevapi, suvo meso, sarma i, posebno, travnički ćevapi, koji se prave od kombinacije goveđeg, telećeg, ovčijeg i jagnjećeg mesa.

Severna Makedonija

Na meniju Severne Makedonije ajvar je ocenjen sa 4,8, a ljutenica sa 4,5. Makedonski zelnik, „tradicionalna pita koja se može puniti raznim sastojcima kao što su sir, spanać, jaja, meso, praziluk ili kupus“ dobila je preporuku s ocenom 4,4, čuvena ohridska pastrmka je na 4,3, a „gravče na tavče“ 4,1.

Slovenija

Krofne drže apsolutno prvo mesto u slovenačkoj kuhinji po oceni sladokusaca s Taste Atlasa, a i u nastavku slatkiši dominiraju. Prekmurska gibanica je broj 2, tradicionalni dezert severoistočne regije Slovenije, koji u originalu ima osam slojeva – kore se filuju makom, slatkom pavlakom, mlevenim orasima i rendanim jabukama. Treća je bledska krempita, karakteristična po tome što je polovina krema od jaja zamenjena ulupanim šlagom.

Crna Gora

A kad su najbolja jela Crne Gore u pitanju, fokus je na – mezetluku. Prvi je pljevaljski sir koji, kako se navodi, karakteriše jak ukus i kremasta tekstura – „njegove jedinstvene arome su rezultat procesa sazrevanja koji se odvija u specijalno dizajniranim drvenim buradima“. Njeguška pršuta je druga, ističe se kako se soli morskom solju, zatim dimi na bukovom drvetu i suši na hladnom planinskom vazduhu. Treći je njeguški sir, punomasni tvrdi sir proizveden od ovčijeg mleka.

Izvor: Nova,rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar