Home VestiEkonomija Najveći novac iz budžeta za narednu godinu izdvojen za kapitalne projekte

Najveći novac iz budžeta za narednu godinu izdvojen za kapitalne projekte

by bifadmin

Najvećim  budžetom za kapitalne projekte naredne godine raspolagaće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Prema predlogu Zakona o budžetu za 2023. godinu, njihovi infrastrukturni poduhvati planirani su na čak 200 milijardi dinara. Najviše novca, četvrtina tog iznosa, trebalo bi da se uloži u izgradnju deonice Moravskog koridora Pojate – Preljina. Reč je o 50,6 milijardi dinara. Državna kasa na sve kapitalne projekte planira da potroši oko 427 milijardi dinara.

Drugi po vrednosti plan Ministarstva saobraćaja je rekonstrukcija mađarsko-srpske železnice. Sledeće godine bi u produžetak brze pruge trebalo da se uloži 25 milijardi dinara. Nastavak radova na auto-putu „Miloš Veliki“ trebalo bi da odnese oko 19,3 milijarde dinara. Reč je o deonici „Preljina – Požega.
Za izgradnju saobraćajnice Šabac – Loznica nadležni su odvojili 13,3 milijarde dinara. Skoro isto toliko novca je odvojeno i za Projekat izgradnje komunalne, kanalizacione, infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji.

Izgradnja beogradske obilaznice na deo od mosta preko reke Save kod Ostružnice do Bubanj potoka, a reč je o sektorima 4, 5 i 6, koštaće dogodine 11,2 milijarde dinara. U planu Ministarstva saobraćaja, i to sa 10,6 milijardi dinara, upisana je i brza saobraćajnica Novi Sad – Ruma. Brza saobraćajnica od petlje Požarevac do Golupca će se raditi do iznosa od 9,3 milijarde dinara. Nastavlja se gradnja auto-puta Beograd – Sarajevo. Naredne godine će se u ovaj poduhvat uložiti nepunih devet milijardi dinara.

Sredstva za novi most

Spisak kapitalnih saobraćajnih i infrastrukturnih projketa je podugačak. Tu je i izgradnja brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca. Za to su planirane 5,4 milijarde dinara. Izgradnja novog mosta preko reke Save u Beogradu će sledeće godine budžet koštati 4,4 milijarde dinara. Skoro identičan iznos je planiran i za rekonstrukciju železničke pruge Niš – Dimitrovgrad.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar