Home VestiEkonomija Povećana potražnja za „sava“ hleb čija je cena ograničena na 53,50 dinara

Povećana potražnja za „sava“ hleb čija je cena ograničena na 53,50 dinara

by bifadmin

Potražnja za veknom, poznatom pod nazivom „sava“, drastično je povećana, pa su se pojedine velike industrijske pekare preorjentisale samo na proizvodnju ove osnovne vrste hleba, čija je cena ograničena na 53,50 dinara.

U poslednjih šest meseci prodaja je povećana za 400.000 vekni dnevno i sve trgovinske radnje i marketi su snabdeveni ovim veknama tokom čitavog dana.

Uredba kojom se kontroliše cena hleba na snazi je do 9. decembra, a kako saznajemo, biće produžena i nakon tog datuma. Međutim, našoj redakciji se požalilo više čitalaca „Novosti“ da u malim zanatskim pekarama u Beogradu više ne uspevaju da dođu do ove, jeftinije vekne.

– Kupujem hleb u isto vreme, oko devet sati ujutru, i donedavno je „save“ uvek bilo, a poslednjih dana svaki put kažu da nema, da je prodat – priča nam Snežana Janković. – I komšije su isto primetile. Šokirala sam se kada sam videla da ta vekna sada košta 83 dinara, a donedavno smo je kupovali za 53 dinara.

Podsetimo, pekari imaju obavezu da proizvedu 30 odsto osnovne vrste hleba po ograničenoj ceni. Ovu meru Vlada je donela u novembru prošle godine da bi zaštitila standard građana. Da bi pravili jeftinije vekne proizvođači dobijaju od države brašno iz robnih rezervi po subvencionisanoj ceni. Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kaže da ukoliko neko slučajno u nekoj zanatskoj pekari ne može da nađe hleb po ceni od 53,50 dinara, sigurno može da ga kupi u svim marketima i malim trgovinskim radnjama, gde ga ima tokom čitavog dana.

– Svi veliki industrijski proizvođači povećali su proizvodnju „save“, a pojedini prave samo te vekne – objašnjava Pralica.

– Male samostalne trgovinske radnje traže isključivo ovaj hleb. Potražnja za njim je toliko skočila da je u poslednjih šest meseci prodaja povećana za 400.000 vekni dnevno.

Kupci se preorijentisali na „savu“ hleb

On objašnjava da su se kupci preorijentisali na „savu“ zbog razlike u ceni, jer su ostale specijalne vrste hleba koštale od 150 do 220 dinara. Istovremeno, kako dodaje, pad prodaje specijalnih vrsta hleba uticao je da one pojeftine, pa se sada kreću od 120 do 180 dinara.

– Važno je da su svi megamarketi i STR snabdeveni tokom čitavog dana veknama od 53,50 dinara – ističe Pralica.

– Mreža trgovinskih radnji pokriva teritoriju cele zemlje. Malih STR ima i u manjim mestima koja nemaju pekare, a te radnje u ponudi drže samo jeftiniji hleb. S ovim načinom snabdevanja veliki industrijski proizvođači, od ukupno proizvedenih vekni „sava“ koje plasiraju na tržište, prave čak 40 do 45 odsto po ograničenoj ceni. Znači, više nego što je njihova obaveza, a to je 30 procenata.

Govoreći o Uredbi o ograničenoj ceni hleba, čije važenje ističe 9. decembra, Pralica kaže da će cena te namirnice i nakon tog datuma ostati pod kontrolom Vlade, i to u dužem periodu. Građani se često žale i da su peciva u malim zanatskim pekarama drastično poskupela. Prema rečima predsednika Unije pekara Srbije, na to je najviše uticalo povećanje plata radnika, zbog njihovog nedostatka na tržištu, zatim poskupljenje goriva, cena transporta i sirovina koje se koriste za punjenje peciva.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar