Home VestiEkonomija Predlog da se ukine taksa prilikom naručivanja uverenja elektronskim putem

Predlog da se ukine taksa prilikom naručivanja uverenja elektronskim putem

by bifadmin

Vlada je na poslednjoj sednici predložila da se ukine plaćanje takse za izvode iz matičnih knjiga rođenih i uverenja u državljanstvu koje se preuzima elektronski.

Trenutno, taksa za izvod iz matične knjige rođenih košta 450 dinara, dok je uverenje o državljanstvu 820 dinara ukoliko se plaća i naručuje elektronski.

Predlogom izmene i dopune Zakona o republičkim administrativnim taksama Vlada je na poslednjoj sednici predložila oslobođenje od plaćanja takse za zahtev za izdavanje izvoda i uverenja iz matičnih knjiga elektronskim putem, kao i zahteva za izdavanje uverenja o državljanstvu Republike Srbije.

To će, kako se navodi u obrazloženju zakona, uticati na smanjenje izdataka građana koji podnose zahtev za izdavanje izvoda, odnosno uverenja iz matičnih knjiga elektronskim putem, ali i na to da na brz i ekonomičan način dobiju tražene isprave bez odlaska na šaltere.

Ovim izmenama, kako se navodi u obrazloženju Vlade, radi se na unapređenju sistema javne uprave uslugama E-izvod i E-uverenje, ali se omogućava i bolji kvalitet usluga, racionalizacija vremena i troškova građana.

– Istovremeno će ostvareni prihod budžeta po navedenom osnovu biti smanjen za nekih 37 miliona dinara, a procenjuje se da će se broj izdatih izvoda u papirnom obliku u 2023. biti smanjen za 25% – navodi se u obrazloženju.

Trenutno, za izdavanje izvoda se plaća taksa, osim u posebnim slučajevima za koje je predviđeno oslobađanje od ove obaveze, a što zavisi od svrhe izdavanja izvoda, navodi se na portalu E-uprave.

Usklađivanje dinarskih iznosa taksi propisanih zakonom koji je predložen na sednici u četvrtak biće urađeno tokom 2023.

Izvor: Danas

Ivor: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar