Home VestiEkonomija Proizvodnja čelika i prehrambena industrija u padu

Proizvodnja čelika i prehrambena industrija u padu

by bifadmin

Industrijska proizvodnja u septembru u odnosu na isti mesec prošle godine smanjena je za 0,3 odsto, pa je ukupan međugodišnji rast u prvih devet meseci sveden na 1,9 odsto, navodi se u Makroekonomskim analizama i trendovima.

Rudarstvo je nastavilo da raste i u septembru, ali su stope rasta sa 33,6 odsto u periodu od januara do jula pale na 3,8 odsto u avgustu i 1,3 odsto u septembru.

Rast rudarstva vodila je proizvodnja rude metala sa međugodišnjim rastom od 18,8 odsto, ali je eksploatacija nafte i gasa smanjena za 3,4 odsto, a uglja za 15 odsto u odnosu na prošli septembar.

Dobra vest stiže iz elektroprivrede koja je nakon međugodišnjeg pada u svakom mesecu od polovine 2021. godine u septembru ostala na istom nivou kao lane.

Najvažnija grana industrije, prerađivačka industrija u septembru je smanjena 0,6 odsto međugodišnje, pa je rast u prvih devet meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine sveden na 2,7 odsto. Poređenja radi u prvih pet meseci međugodišnji rast je iznosio 4,8 odsto.

Najveći pad proizvodnje osnovnih metala

„U septembru je prerađivačka industrija imala međugodišnji pad proizvodnje, iako je porast zabeležen u četrnaest, a pad u samo deset oblasti. Reč je o tome da je u nekima od njih učešće u ukupnoj prerađivačkoj industriji visoko (udeo proizvodnje tih deset oblasti u prerađivačkoj industriji je 52 odsto), a pad u septembru izuzetno veliki: prehrambena, duvanska, farmaceutska industrija, proizvodnja nemetalnih minerala, proizvodnja nameštaja, kao i proizvodnja osnovnih metala sa rekordnim padom od 37 odsto“, navodi se u analizi MAT-a.

Dve oblasti koje su najviše povukle pad industrije su prehrambena i i proizvodnja osnovnih metala.

Prehrambena industrija je u septembru zabeležila godišnji pad od devet odsto, što je najveći pad od korone i aprila 2020. godine, pa je rast od početka ove godine svega 0,8 odsto.

Proizvodnja osnovnih metala je u septembru smanjena čak 37 odsto u odnosu na septembar 2021, a tome su doprineli najviše gvožđe i čelik čija je proizvodnja smanjena za 24 odsto.

Nakon dobrog rasta početkom godine, od maja kreće strm pad pa je za devet meseci međugodišnji pad došao do 12 odsto.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar