Home VestiEkonomija Srbija je zemlja sa najviše košnica po glavi stanovnika na planeti

Srbija je zemlja sa najviše košnica po glavi stanovnika na planeti

by bifadmin

Srbija je danas zemlja sa najviše košnica po glavi stanovnika na planeti, da se broj košnica i dalje kontinuirano povećava, a da prosečna godišnja proizvodnja meda iznosi preko 7.000 tona.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na otvaranju 23. Međunarodnog stručnog seminara pčelarskih udruženja u Aleksincu koji je organizovala Regionalna asocijacija pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije, Tanasković je ocenila da je pčelarstvo poslednjih godina doživelo snažan razvoj, da je med postao značajan izvozni proizvod Srbije i najavila da će država i u budućnosti nastaviti sa podsticajima za pčelare.

Tanasković je ukazala da je bolja organizacija pčelara u pogledu otkupa i distribucije dovela do povećanja broja košnica, s obzirom da je izvozna tražnja povećana.

Sem toga, istakla je, pčelari u Srbiji pored nacionalnih podsticajnih mera, mogu da dobiju i sredstva po osnovu konkursa koje Srbija realizuje u saradnji sa Svetskom bankom.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović naveo je da država danas izdvaja više od sedam miliona evra podrške pčelarstvu kroz subvencije, kao i da je sa 25 odsto učestvovala u troškovima izgradnje pogona za plasman meda.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar