Home VestiEkonomija Srbija želi 2,45 milijardi evra od MMF-a

Srbija želi 2,45 milijardi evra od MMF-a

by bifadmin

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da Srbija od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trenutno traži finansijski „stend baj“ aranžman u iznosu od 2,45 mlrd EUR.

– Taj novac ćemo koristiti za dodatnu budžetsku podršku, a koristićemo ga i da završimo kapitalne infrastrukturne projekte od kojih ne odustajemo. To je ono što gura životni standard naših građana naviše i ono od čega zavisi naš rast – rekla je premijerka za Radio-televizija Srbije.

Po njenim rečima, MMF je ocenio da je javni sektor i ekonomija Srbije „jako otporna, ne nesalomiva, ali jako otporna“.

– Mi smo od 2014. godine imali aranžman sa MMF-om, što je važno zato što to daje dodatni kredibilitet zemlji i praktično kada i MMF može da posvedoči da mi naše finansije vodimo na dobar, transparentan način, da smo ozbiljna zemlja što će nam pomoći u privlačenju direktnih stranih investicija i zaduživanju po nižim kamatnim stopama – rekla je Brnabić.

Istakla je da će rast BDP-a ove godine biti manji od planiranog, ali da će to „svakako biti rast“

– Trenutno su različite prognoze Ministarstva finansija i Republičkog zavoda za statistiku, ali ja se nadam da će biti oko tri odsto, ili nešto iznad tri odsto. Zavisi kako nam bude ovaj četvrti kvartal – kazala je premijerka.

Na pitanje da li je moguće spustiti javni dug na 50% u odnosu na BDP, Brnabić je kazala da je javni dug Srbije u ovom trenutku 53,7%, ističući da on neće prelaziti 60%.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar