Home VestiIT i nauka U 2021. su samo ransomware napadi koštali američke banke 1,2 milijarde dolara

U 2021. su samo ransomware napadi koštali američke banke 1,2 milijarde dolara

by bifadmin

Broj ransomware napada na američke banke prošle godine je porastao za 188% u odnosu na 2020. a sa njim i visina štete.

Američke banke su, bar prema zvaničnim podacima o napadima koji su prijavljeni, prošle godine platile skoro 1,2 milijarde dolara hakerima kako bi mogle da nastave normalno poslovanje posle ransomware napada.

U pitanju su podaci iz najnovije analize finansijskih trendova koju je objavilo američko Ministarstvo finansija, odnosno njegov odsek FinCEN. Zvaničnici kažu da je ovo posledica rasta broja hakerskih napada ali i ohrabrivanja finansijskih institucija da ih prijavljuju. Takođe tvrde da se za deo napada utvrdilo da su povezani sa „izvorima u Rusiji“.

Da podsetimo, ransomware je zlonamerni tip programa koji zaključava zaraženi kompjuter, tablet ili pametni telefon, ili enkriptuje fajlove na njemu i zatim zahteva otkup za njihovo bezbedno vraćanje. Zbog sve veće učestalosti ovih napada, kompanijama se savetuje da redovno bekapuju svoje podatke, kako niko ne bi mogao da ih otme i ucenjuje ih. Takođe, savetuje se i da se više radi na zaštiti kompanija i njihovih onlajn servisa, u koju spada i edukacija zaposlenih koji su često slaba karika u sajber bezbednosti.

Izvor: The Register

Foto: Max Bender, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar