Home VestiIT i nauka Vaš sledeći automobil možda neće hteti da krene ako ste pre toga popili

Vaš sledeći automobil možda neće hteti da krene ako ste pre toga popili

by bifadmin

Proizvođači automobila i regulatori istražuju dva visokotehnološka sistema za detekciju alkohola

Za nekoliko godina, vaš automobil će verovatno znati da li ste previše popili i mogao bi da vas spreči da vozite — čak i ako mislite da ste dovoljno trezni za vožnju.

Stručnjaci kažu da bi sofisticirane tehnologije za otkrivanje alkohola koje su sada u razvoju mogle da spreče saobraćajne nesreće i spasu živote.

Te tehnologije će uskoro biti neophodne u svakom novom automobilu: Prošlogodišnji Zakon o ulaganjima u infrastrukturu i poslovima dao je američkoj saveznoj vladi rok do novembra 2024. da stvori pravilo kako će se ovi sistemi za prevenciju vožnje u pijanom stanju implementirati.

Proizvođači automobila i regulatori istražuju dva visokotehnološka sistema za detekciju alkohola.

Jedan automatski detektuje alkohol na vozačevom dahu; drugi ga meri kroz kožu vozača.Ranu verziju senzora daha trenutno testiraju vozači kamiona u Virdžiniji.

Obe tehnologije su dizajnirane da budu „pasivni“, odnosno neinvanzivni sigurnosni sistemi.

Sistem zasnovan na dahu je u daljem razvoju i mogao bi da bude spreman do 2024. godine.

Za razliku od postojećih alkometara, koji zahtevaju da osoba snažno duva u usnik, novi sistem automatski određuje koncentraciju alkohola kod vozača pomoću senzora u vratima ili stubu upravljača koji hvata dah osobe. Snop infracrvene svetlosti se zatim usmerava na molekule u dahu. Ako sistem otkrije da je odnos alkohola i ugljen-dioksida iznad zakonske granice, vozilo se neće pomeriti.

Sistem može da razlikuje dah vozača i putnika

Sistem može da razlikuje dah vozača i putnika, a roditelji ga mogu programirati za nultu toleranciju kako bi sprečili svoju maloletnu decu da voze nakon konzumiranja alkohola.

Sa druge strane, sistem zasnovan na dodiru mogao bi biti spreman do 2025. godine.

Očitava nivo alkohola u krvi vozača ispod površine kože pomoću senzora na dodir u dugmetu za paljenje automobila ili na menjaču. Senzor sija snop svetlosti na prst osobe i koristi blisku infracrvenu spektroskopiju tkiva za merenje.

Tehnologija je još uvek u razvoju. Jedan izazov: Inženjeri pokušavaju da reše problem vozača koji bi nosili rukavice.

U svakom slučaju, izgleda da za nekoliko godina nećemo moći da pomerimo auto ako smo konzumirali alkohol. Što je dobra stvar, zar ne?

Izvor: Telegraf/Kamatica.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar