Home VestiEkonomija Vještačka inteligencija na čekanju

Vještačka inteligencija na čekanju

by bifadmin

Preuzimanje kontrole nad svijetom od strane vještačke inteligencije odgađa se na neodređeno vrijeme, zaključak je sesije sa provokativnim naslovom „Raskrinkavanje velike laži o vještačkoj inteligenciji“, na završetku Web Summita, najveće globalne IT konferencije koja je održana u Lisabonu, prenosi dopisnik Biznisa i finansija.

Iako mnogi tvrde da najnoviji jezički modeli, poput famoznog GPT-3, gdje nakon ukucanih nekoliko riječi kompjuter nastavlja sa kreiranjem teksta, koji često izgleda sasvim logično, predstavlja rađanje vještačke inteligencije, jedan od vodećih intelektualaca današnjice, lingvista Noam Chomsky, smatra da to nije slučaj.

Kompjuter ne zna šta piše

– Ako sistem ne razumije značenje riječi, onda šta je uopšte svrha modela kao GPT-3. Njegov razvoj ne predstavlja nikakav doprinos nauci i u suštini radi se samo o besmislenom trošenju velikih količina struje u Kaliforniji, rekao je u video obraćanju učesnicima konferencije Noam Chomsky.

Suštinski, jezički modeli poput GPT-3 baziraju se na ogromnoj količini različitih tekstova kojima se „nahrani“ softver i potom na bazi ukucane početne rečenice, softver pokušava da predvidi koje bi riječi i rečenice najvjerovatnije slijedile bazirano prvenstveno na statističkoj vjerovatnoći.

Chomsky ovo smatra čisto inžinjerskim uspjehom, poredeći to sa mašinom za čišćenje snijega, čije postojanje je „dobra stvar. pošto ne moramo čistiti snijeg ručno“, ali to ne predstavlja radikalan tehnološki napredak čovječanstva.
Na euforiju vatrenih pristalica tehnologije i očekivanja da je pojava vještačke inteligencije, praktično pitanje dana, Chomsky je djelovao kao hladan tuš.

Navodeći primjer ozbiljne akademske studije čiji su autori nakon studioznog proučavanja i analize tekstova kreiranih modelom GPT-3 zaključili da se riječ „povremeno“ pojavljuje mnogo češće nego riječ „molekula“ zato što je u upotrebi u mnogo više oblasti nego riječ „molekula“, Chomsky je sarkastično prokomentarisao sa „ko je to mogao i da pretpostavi“.
Bez obzira koliko teksta se koristi za treniranje softvera, milijarde ili desetine milijardi riječi, to neće softver učiniti inteligentnim jer mašina ne razumije značenje riječi, za razliku recimo od djece koja tek uče govoriti.

Softver ostavlja trolove bez posla

Gary Marcus sa Njujorškog univerziteta i ekspert za vještačku inteligenciju iznio je mnogo mračniju prognozu, slažući se da postojeći jezički modeli nemaju veze sa vještačkom inteligencijom ali da količina dezinformacija koja se može proizvesti upotrebom softvera i uz nisku cijenu, mogla bi predstavljati ozbiljnu prijetnju za demokratski sistem.
Osim toga Marcus vjeruje da bi u narednoj godini gotovo sigurno mogli svjedočiti prvom slučaju da će neko umrijeti kao rezultat primjene jezičkih modela, shvatajući ozbiljno ono što mašina nasumično izbaci, bilo da je riječ o samoubistvu ili nesretnom slučaju.

Priča o vještačkoj inteligenciji tako se može uporediti sa najavama o potpuno automatizovanim automobilima kojima vozač neće trebati. Masovna primjena ove tehnologije konstantno se najavljuje za „narednu godinu“, ali godine prolaze a obećane tehnologije nema iako istraživači tvrde da su uradilo 90 posto posla. Preostalih 10 posto u praksi bi moglo ostati nedostižno, barem kada je riječ o narednoj deceniji. Ova prognoza podjednako važi za automobile koje „vozi“ kompjuter kao i vještačku inteligenciju generalno.

Na ovogodišnjem Web Summitu u Lisabonu, od 1. do 4. novembra, bilo je rekordnih 71.033 učesnika iz 160 zemalja, od kojih je 298 iz Srbije.

Dražen Simić (bif.rs)

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar