Home VestiEkonomija Pada uticaj dolara na tržištu nafte

Pada uticaj dolara na tržištu nafte

by bifadmin

Kina želi da smanji uticaj američke valute u trgovini naftom

– Peking će raditi na kupovini energije u juanima, umesto u američkim dolarima, što predstavlja još jedan korak ka daljem udaljavanju od dolara – rekao je kineski predsednik, Si Đinping, liderima arapskih zemalja Zaliva, prenosi Rojters.

Kineski lider je istakao neophodnost tog poteza, govoreći na kinesko-arapskom samitu čiji je domaćin ranije ove nedelje bila Saudijska Arabija. Si je održao odvojene razgovore sa šefovima država Persijskog zaliva na skupu koji je, navodno, okupio 30 lidera iz celog regiona.

Najveći svetski uvoznik sirove nafte, Kina, u novembru je povećala kupovinu „crnog zlata“ za 12% u odnosu na prethodnu godinu, što je rekord u poslednjih 10 meseci, uprkos ozbiljnim ograničenjima vezanim za pandemiju.

Kineske državne rafinerije pojačale su kupovinu američke sirove nafte, dok su zadržale i visok nivo uvoza ruske nafte pre evropskog embarga od 5. decembra i nametanja gornje granice cena.

Osim državnih, i kineske nezavisne rafinerije su premestile rekordnu količinu iranske sirove nafte (dobijene sa velikim popustom), koja je prošla kao nafta iz Malezije – ona se obično koristi kao prelazna tačka za naftu poreklom iz Venecuele i Irana, pogođenih sankcijama, piše RT.

Saudijska Arabija je bila kineski snabdevač naftom broj jedan u prvih deset meseci 2022. godine, čineći tako 18 odsto ukupne kineske kupovine sirove nafte, sa uvozom od 73,54 miliona tona, ili 1,77 miliona barela dnevno, pokazuju podaci kineske carine.

Veliko interesovanje velikih uvoznika nafte za juan i druge valute pojavilo se nakon sankcija koje su Vašington i saveznici uveli Rusiji, jednom od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika nafte.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar