Home VestiEkonomija Eurostat: Srbija u 2021. godini četvrta najsiromašnija država u Evropi

Eurostat: Srbija u 2021. godini četvrta najsiromašnija država u Evropi

by bifadmin

Srbija je u 2021. godini bila četvrta najsiromašnija država u Evropi mereno po bruto domaćem proizvodu po stanovniku i po standardizovanoj individualnoj potrošnji po stanovniku, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku – Eurostata.

Kada je reč o bruto domaćem proizvodu po stanovniku, Srbija je prošle godine bila 55 odsto ispod proseka u Evropskoj uniji, a nešto bolje stoji sa individualnom potrošnjom po stanovniku, gde se u obzir uzimaju i razlike u cenama u pojedinim državama, gde je 47 odsto ispod proseka u EU.

Prema podacima koje je objavio Eurostat, prošle godine su siromašniji od Srbije bili Severna Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina.

U 2021. godini Luksemburg i Irska su imali najveći bruto domaći proizvod po stanovniku – 168, odnosno 119 odsto iznad proseka Evropske unije.

Slede Danska s 33 odsto većim BDP po stanovniku od proseka Unije, Holandija sa 30 odsto, pa Austrija i Švedska sa 23 procenta.

Najlošija među članicama EU je Bugarska sa BDP po stanovniku koji je 43 odsto manji od proseka, a pretposlednja je Grčka, gde je on 36 odsto manji od proseka Unije.

Kada je reč o individualnoj potrošnji po stanovniku iskazanoj paritetom kupovne moći, i tu je na prvom mestu Luksemburg, koji je 44 odsto iznad proseka EU. Slede Nemačka sa 20 odsto iznad proseka, Danska sa 19, Austrija sa 17 i Belgija sa 16 odsto iznad proseka.

Na dnu liste je Bugarska sa potrošnjom po stanovniku koja je 35 odsto manja od proseka Evropske unije, pa Mađarska i Slovačka, koje su 30 procenata ispod proseka.

Izvor: Fonet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Драган 17. децембар 2022. - 15:02

Чуди ме да није задња. После ониликих санкција запада и НАТО злочина над Србијом. Док њих није било да они праве неки свој тобож „ред“ у нашој држави (окупатори) овде се сасвим лепо живело. За сво стање овде одговоран је искључиво колективни запад и НАТО злочинци.

Odgovori

Ostavite komentar