Home Некатегоризовано Goldman Saks: Bitkoin podseća na „rizične deonice tehnoloških kompanija“

Goldman Saks: Bitkoin podseća na „rizične deonice tehnoloških kompanija“

by bifadmin

Analiza ove značajne institucije pokazala je da trgovci koriste zlato za zaštitu od inflacije

Vodeća američka banka Goldman Saks (Goldman Sachs) očekuje da će zlato, čuvena „sigurna luka“ za investitore, nastaviti da bude superiornije u odnosu na rizičnu imovinu, poput kriptovaluta – konkretno bitkoina.

Reč je o tome da za zlatom postoji stvarna potražnja, navode.

„Manja je verovatnoća da zlato bude pod uticajem strožih finansijskih uslova, pa je samim tim korisno sredstvo za diverzifikaciju portfelja, posebno imajući u vidu da su razvijeni nespekulativni načini njegove upotrebe, dok se bitkoin koristi za špekulacije“, saopštio je Goldman.

Analiza ove značajne institucije pokazala je da trgovci koriste zlato za zaštitu od inflacije i pada vrednosti dolara, dok bitkoin podseća na „rizične deonice tehnoloških kompanija“.

Kako kažu, vrednost najpoznatije kriptovalute, koju je ova banka nazvala „rešenjem koje traži problem“, proizlazi iz opsega njegovih budućih stvarnih slučajeva upotrebe, a to ga čini promenljivom i neizvesnom imovinom u odnosu na zlato.

Činjenica je da je spremnost, pa možemo reći i hrabrost investitora da istraže decentralizovanu imovinu (valutu) pomogla usponu bitkoina, ali Goldman Saks prognozira da će uslovi u kripto svetu postati stroži.

Dodatno, treba podsetiti na skandal koji je izazvala propala kripto berza FTX, pri čemu je njen nekadašnji čelnik, Sem Benkmen Frid, optužen za osmišljavanje šeme za prevaru investitora.

To je svakako ozbiljno poljuljalo poverenje na Volstritu.

„Volatilnost bitkoina pojačavaju i sistemski problemi, jer je već nekoliko velikih igrača predalo zahteve za stečaj“, objavila je banka, a među njima je i pomenuti FTX, nekada procenjen na 32 milijarde dolara vrednosti.

Čuvena investiciona banka ostaje pri stavu da bi „zlato moglo imati koristi od strukturalno veće makrovolatilnosti i potrebe za diverzifikacijom izloženosti akcijama“.

Izvor: Telegraf Biznis

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar