Home VestiEkonomija NBS: Banke mogu da produže rok u otplati kredita

NBS: Banke mogu da produže rok u otplati kredita

by bifadmin

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je usvojila odluke koje omogućuju da banke restrukturiraju potraživanje građanima koji imaju poteškoća u otplati kredita na ročnost, za tri godine dužu.

NBS je navela da je Odlukom o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke omogućeno da one, bez uticaja na svoj kapital, fizičkim licima koji su u finansijskim poteškoćama, restrukturiraju potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita.

„To znači da će banka dužniku, koji se suočava sa problemima u izmirivanju obaveza, moći nesmetano da produži rok za otplatu tih vrsta kredita, na način da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude kraći od devet godina, odnosno za potrošačke kredite za kupovinu motornih vozila kraći od 11 godina“, navedeno je u saopštenju.

Odlukom o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, produžena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita gradjanima, što znači da banke i tokom cele naredne godine dužnicima mogu ponuditi olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, a da se to produženje ne reflektuje na regulatorni tretman potraživanja.

Produžen rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina

Dodaje se da je na ovaj način omogućen nastavak podsticaja bankama da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu na inicijalno ugovorenu ročnost, što u trenutnim okolnostima rasta Euribor stope u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita sa varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti porast problematičnosti stambenih kredita.

Dužniku će moći da se odobri ustupak u vezi sa otplatom potraživanja, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja.

Te ustupke banke će moći da sprovode kako na svoju inicijativu uz pristanak dužnika, tako i postupajući po obrazloženom zahtevu dužnika nakon kojeg je banka ocenila da postoje činjenice i posebne okolnosti koje su uticale na pogoršanje finansijskog položaja dužnika i time na mogućnost da on uredno izmiruje svoje obaveze prema banci.

Rok u kojem dužnik može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja po novim pravilima nije ograničen, ali se restrukturiranje na ovaj način može sprovesti samo jednom.

„Odlukom o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odlukom o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, NBS u uslovima neophodnog zaoštravanja monetarne politike pokazuje odlučnost da sa stanovišta svojih zakonskih ovlašćenja pruži podršku gradjanima“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je kontinuiranim kreiranjem podsticajnog ambijenta omogućeno bankama da dužnicima kojima je to zaista potrebno obezbede neophodne olakšice, a oni mogu da u neposrednoj komunikaciji s poslovnim bankama ugovore optimalno rešenje kojim će prevazići probleme.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar