Home Vesti Novi Sad dobio Muzej tambure

Novi Sad dobio Muzej tambure

by bifadmin

Novi Sad dobio je Muzej tambure. Kako je na otvaranju izložbe „Tamburaška tradicija u Vojvodini“ izjavila Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, 2019. godine na inicijativu Muzeja Vojvodine, čiji je osnivač Pokrajinska vlada, preko Etnološkog odeljenja započet je postupak sveukupnog naučnog, antropološkog i etnološkog istraživanja kako bi tamburaška praksa bila upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Miloševićeva je podsetila na to da pored umeća muziciranja, tamburašku praksu kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa određuju i druge radnje i umeća – komponovanje i aranžiranje za tamburaški sastav, izrada i reparacija tamburaških instrumenata, pevanje uz pratnju tamburaškog sastava, edukacija, tradicionalni model interakcije muzičara sa publikom u kafanskom ambijentu i uključenost tamburaških sastava u običaje životnog i godišnjeg ciklusa.

– Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije to je i učinjeno 2021. godine -rekla je Dragana Milošević i dodala da tambura jeste kulturni identitet kako Srba, tako i Roma, Mađara, Hrvata, Bunjevaca, Slovaka, Rumuna, Rusina i drugih nacionalnih zajednica koje žive na našim prostorima.

Sačuvali od zaborava i zaštitili našu tradiciju

– Sama izrada tambure u Vojvodini stara je 150 godina i od tada do danas skoro svako vojvođansko selo imalo je svoj orkestar, kao deo sokolskog ili vatrogasnog doma, ili su svirali u kulturno-umetničkim društvima – navela je i istakla i zaostavštinu doajena tamburaške istorije Save Vukosavljeva, koji je 1957. godine osnovao reprezentativni tamburaški orkestar Radio Novog Sada, kao jedan od prvih profesionalnih orkestara, čiji su se članovi muzički obrazovali i školovali i tako širom bivše Jugoslavije prenosili svoje znanje na mlađe generacije.

– Vukosavljev je u svojoj knjizi u izdanju Matice srpske i naveo spisak od 104 tamburaška orkestra i 30 dečjih. Da bi se rešili brojni problemi tamburaške muzike na čitavom području Jugoslavije, godinu dana nakon formiranja tamburaškog orkestra Radio Novog Sada, 1958. godine je održana i Prva konferencija tamburaških entuzijasta baš u Novom Sadu, što je dovelo do značajnih rezultata, među kojima je održavanje tamburaškog festivala i stvaranje originalnih muzičkih dela namenjenih tamburaškim orkestrima, a sve to govori o jednoj dugoj istoriji i tradiciji tambure kod nas – kazala je Dragana Milošević.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević istakao je da je mesto u kom se nalazi svojevrsna postavka „Tamburica festa“ jedinstveno u Vojvodini, ali i čitavoj Srbiji i regionu, te da će se na svakom narednom predstavljanju na međunarodnim manifestacijama govoriti o njemu, preneo je sajt Pokrajinske Vlade.

U ime Svetske tamburaške asocijacije i Muzeja „Tamburica festa“ obratio se osnivač Jovan Pejčić.

– Vojvodina bez tambure bi bila samo njiva, a Novi Sad grad bez duše. Sa ovim prostorom oplemenili smo sećanja na sve sjajne tamburaše i instrumente, sačuvali od zaborava i zaštitili našu tradiciju – istakao je Pejčić.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar