Home VestiEkonomija Od 1. januara kreće elektronski upis u Registar ponuđača u APR-u

Od 1. januara kreće elektronski upis u Registar ponuđača u APR-u

by bifadmin

Od 1. januara svi privrednici moći će da se upišu u Registar ponuđača u APR-u potpuno elektronski, uz značajne uštede vremena i novca, jer više neće morati sve potvrde da prikupljaju lično sa različitih šaltera. Upis će ponuđačima olakšati učešće na tenderima, naručiocima da lakše provere firme sa kojima bi sklopile ugovor, a institucijama da na osnovu dostupnih podataka bolje analiziraju stanje u sistemu javnih nabavki i dalje ga unapređuju.

„Efektivne javne nabavke u službi ekonomskog rasta“,

To je saopšteno danas na brifingu za medije u Agenciji za privredne registre i istaknuto da je u registru tokom 2022. registrovano ukupno 14.585 pravnih lica, a prema istraživanju NALED-a, oko 60% ponuđača se nalazi van ove evidencije. Unapređenje registra deo je projekta „Efektivne javne nabavke u službi ekonomskog rasta“, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), a sprovodi NALED.

– Unapređenjem Registra ponuđača, Agencija za privredne registre je u mogućnosti da od 1. januara omogući elektronsku registraciju i izdavanje rešenja, izvoda i potvrda za ponuđače, kao i jednostavniji pristup registrovanim podacima, koji privredi i drugim pravnim licima treba da olakšaju ovaj postupak. Siguran sam da će uvedene novine u postupku registracije i vođenju Registra ponuđača, uz postojanje ePortala za javne nabavke, obezbediti viši nivo pravne sigurnosti i transparentnosti i da će to ohrabriti sve ponuđače da se u većem broju upisuju u registar i učestvuju u postupcima javnih nabavki – rekao je direktor APR-a Milan Lučić.

Konkurencija i potreba za povećanje  broja ponuda na tenderima

Prema istraživanju koje je danas predstavio NALED, više od polovine građana pozitivno ocenjuje novi sistem javnih nabavki. Broj onih koji su upoznati sa činjenicom da su se nabavke preselile u digitalno okruženje je više nego dupliran u odnosu na 2021. i čak 64% građana smatra da je novo rešenje unapredilo efikasnost i transparentnost, dok je u 2021. isto smatralo 47% stanovništva.

– Međutim, i dalje postoje segmenti koje je potrebno unapređivati, a to su konkurencija i potreba povećanja broja ponuda na tenderima, kojih je sada u proseku 2,5 po tenderu, kao i podsticanje naručilaca da umesto kriterijuma najniže cene koja je zastupljena u 95% tendera, prednost daju kvalitetu. Pored toga, rezultati u pogledu realizovanih zelenih i socijalnih javnih nabavki pokazuju da je njihova primena i dalje nedovoljno razvijena, a one su nesumnjivo efikasan alat za podršku zaštiti životne sredine i osetljivim grupama – istakla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Građani mogu da pomognu da se sistem poboljša

Programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija“ Nemanja Nenadić, u osvrtu na predstavljene rezultate, istakao je da je u narednom periodu prioritet da se smanji nepoverenje ponuđača i steknu uslovi da veći broj firmi ospori one nabavke za koje se sumnja da su nameštene.

– Istraživanje je pokazalo da sada više ljudi zna o nabavkama, nego što je to bio slučaj pre godinu dana, što je dobar znak da se više govori o ovoj temi. To znači da postoji potencijal za promene, građani mogu da pomognu da se sistem poboljša. Ukoliko bi više bili pitani na šta državni novac treba da se troši, oni bi više pratili i aktivnije učestvovali u sistemu javnih nabavki. Potencijal postoji, čeka se jasniji signal od državnih organa, da će sve nepravilnosti na koje ponuđači i građani ukazuju, biti ispitane – zaključio je Nenadić.

Ovom prilikom predstavljena je i mobilna aplikacija ePortala za javne nabavke, koja je dostupna na Gugl prodavnici, a putem notifikacija pomaže ponuđačima da brže reaguju i ne propuste rokove kada postavljaju pitanja, podnose ponude, zahteve za zaštitu prava i sl. Takođe, predstavljena je i platforma za e-učenje na adresi lppp.rs, gde ponuđači i naručioci imaju priliku da se bolje upoznaju sa sistemom nabavki, kroz propise, mišljenja, smernice i priručnike. Sadržaj je podeljen na devet modula, a na kraju svake oblasti nalazi se test za one koji žele da provere svoje znanje.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar