Home VestiEkonomija Reforma energetskih preduzeća: „Veća cena struje i sklanjanje stranačkog kadra“

Reforma energetskih preduzeća: „Veća cena struje i sklanjanje stranačkog kadra“

by bifadmin

Reforma javnih preduzeća u energetskom sektoru mora da se sprovede, ali na tom putu će biti mnogo teškoća i otpor će biti veliki.

Problemi su ogromni, gomilali su se decenijama, posebno kada je u pitanju EPS, koji je krvotok srpske privrede i ima veliki potencijal. Međutim, Srbija umesto najboljeg preduzeća ima bolesnika. Suština je da država bude većinski vlasnik i da izabere profesionalnu upravu koja će imati odrešene ruke.

Ovo u razgovoru za „Novosti“ kaže profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić, povodom najavljenih reformi i promene rukovodstva u javnim preduzećima, o kojima je predsednik Aleksandar Vučić u ponedeljak razgovorao sa norveškim savetnicima. On je iz Osla poručio da je završena studija o razvoju energetskog sektora i da su Norvežani ponudili tri rešenja.

„Angažovali smo norveški ‘Rajstad’, najbolje ljude za analizu energetske situacije i mi ćemo se ponašati na odgovoran način. Prvi, bolni korak su velike promene u našim javnim preduzećima. Oni su rekli da samo u jednom, od četiri energetska preduzeća, nije neophodna promena rukovodstva“, rekao je Vučić.

Profesionalna uprava

Profesor Savić ocenjuje da je dobro što je država angažovala norveške konsultante koji su definisali problem i dali rešenja. Govoreći o EPS-u, on ukazuje da Srbija treba da se ugleda na češku elektroprivredu ČEZ, koja je u državnom vlasništvu, a efikasno je preduzeće zahvaljujući dobroj profesionalnoj upravi.

„To funkcioniše tako što država ostaje većinski vlasnik, postavlja ciljeve, a profesionalna uprava obezbeđuje realizaciju. Postoji mnogo problema u EPS-u, a sprovođenje reforme će naići na veliki otpor“, objašnjava Savić.

Država mora da izmesti socijalnu politiku. Profesionalna uprava će morati da poveća cenu struje na ekonomski održiv nivo da EPS može samostalno da funkcioniše. On ističe da bi, osim poskupljenja električne energije, na veliki otpor naišlo i sklanjanje stranačkih kadrova, a da bi ostali stručni ljudi koji obavljaju tehnološke procese.

„Mnogi dobavljači bi izgubili posao, jer je pitanje da li bi se uklopile cene sa kojima sada rade. Zatim, što se tiče promena u organizaciji EPS-a, i tu se mogu očekivati unutrašnji otpori“, smatra Savić.

Reforma preduzeća u energetskom sektoru neophodna

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Bojan Stanić ocenjuje da je reforma preduzeća u energetskom sektoru neophodna, posebno u radu EPS-a.

„Norveška je značajna kao zemlja koja ima savremeno iskustvo u pogledu očuvanja balansa između proizvodnje energije i očuvanja životne sredine. Oni su prešli na zelenu energiju, koja je zasnovana u velikoj meri na hidropotencijalu. U tome je je sličnost sa Srbijom i mogu da daju smernice i rešenja u toj oblasti. Takođe, poseduju veliko menadžersko iskustvo, koje je značajno za reformu naših kompanija“, ističe Stanić

Reforma preduzeća do marta ili aprila

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da je Srbija spremna da reformiše energetski sektor, da su četiri ključna energetska preduzeća stub privrede, da je neophodno da ta preduzeća budu efikasna i da bi profesionalni menadžment trebalo da pomogne da bude više para u budžetu.

Đedović je za Radio-televiziju Srbije rekla da je svaka promena bolna, ali da Srbija mora da se osloni na preduzeća Elektromreža Srbije, Elektroprivreda Srbije (EPS), Elektrodistribuciju Srbije i i Srbijagas i da bi ona trebalo da stvaraju profit, „a za to je neophodno da se postepeno podiže cena i struje i gasa“.

Istakla je da očekuje da će reforme biti završene do marta ili aprila, i da one podrazumevaju i tržišne cene struje, a da je Fiskalni savet predložio veću zaštitu najsiromašnjih.

Na pitanje da li će na čelu energetskih preduzeća doći stranci, ona je ocenila da nisu bitna imena i prezimena već da je važno da znamo da moramo da se menjamo „jer ovako više ne može“.

Naglasila je da država ne namerava da prestane da bude vlasnik EPS i da je suština da država bude odgovorna.

Navela je da je u Norveškoj većina energetskih preduzeća u vlasništvu države, ali da to ne znači da ne mogu da budu i odgovorna.

Izvor: RTS/Novosti

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar