Home VestiEkonomija Restitucija sporo napreduje zbog korumpiranih pojedinaca

Restitucija sporo napreduje zbog korumpiranih pojedinaca

by bifadmin

Predsednik Mreže za restituciju Mile Antić rekao je da u Srbiji, ne samo da nije završen proces restitucije, već je zemlja na početku procesa, za šta su, kako tvrdi, krivi korumpirani pojedinci. Kako je rekao Antić, ti pojedinci žele da prisvoje građevinsko zemljište dobijeno na korišćenje.

On je za televiziju K1, govoreći o Zakonu o nacionalizaciji, koji je pre 76 godina donela Skupština Jugoslavije, rekao da je to bio „ideološki projekat“. Tada je od vlasnika oduzeto oko 3.100 preduzeća, čime je likvidiran i inostrani kapital koji je u industriji rudarstva predratne Jugoslavije učestvovao sa 50 odsto.

Nacionalizovano je 10 rudnika, 65 električnih centrala, 220 ciglana, 100 pilana, 250 industrijskih preduzeća, 200 štamparija, 880 magacina, 500 hotela, 15 letovališta, 530 mlinova, 100 bioskopskih dvorana, a Antić kaže da je Zakon o nacionalizaciji preduzeća iz 1946. godine samo jedan u nizu od 50 propisa po kojima je imovina oduzimana.

„To je bio jedan ideološki poduhvat, razvlastiti sve građane od njihove imovine, ostaviti im najminimalnije i na taj način lakše vladati. Revolucija je bila opravdanje. Za neke je opravdanje bilo i to da su bili saradnici okupatora“, rekao je on.

Stranci u 90 odsto slučajeva isplaćeni

Naveo je da su više od 50 odsto vlasnika kapitala u tom prvom udaru bili strani investitori, a da je paradoks što su ti stranci u 90 odsto slučajeva isplaćeni i dobili naknadu za to što im je oduzeto.

Prema njegovim rečima, domaće vlasnike kapitala dodatno su kaznile 2011. godine tadašnje vlasti.

„Zakonom je propisano da ukoliko su ljudi imali akcije ili su bili deoničari, da više nemaju pravo na to da im se ta imovina vrati u naturi, nego će dobiti neko simbolično obeštećenje kroz obveznice. Generacije u Srbiji su stvarale kako bi novac ostao u našoj zemlji i da bi se uvećavao kapital“, kazao je on.

Smatra da bi kroz promene zakona u budućnosti trebalo da se ispravi ta nepravda, kako bi „oni koji su posle 500 godina turske okupacije godinama stvarali kapital, bili ispoštovani“.

Zemljišta dodeljena kompanijama bez dinara nadoknade

Antić je naveo da postoje kvartovi u Beogradu gde je vlasnik zemljišta država, a neka osoba je ranije bila vlasnik, te da su takva zemljišta dodeljena nekoj kompaniji bez dinara nadoknade.

Rekao je da je nasilno moglo da se gradi do 1995. godine kada je izmenjen Zakon o eksproprijaciji i kada je „to bio javni interes da bi neko pravio profit“.

„Zbog toga smo imali divlju gradnju, ali je mnogo veći problem to što su dodeljivana građevinska zemljišta. Za ta zemljišta se ne zna ni površina, a potencijalna vrednost tog zemljišta je od 50 do 150 milijardi evra, dok je ukupan javni dug Srbije nekih 30 milijardi evra. To je skandalozno“, rekao je predsednik Mreže za restituciju.

Antić je naglasio da je Srbija „na samom početku“ kada je u pitanju restitucija, za šta su, kako tvrdi, „isključivo krivi korumpirani pojedinci iz vlasti i takozvani biznismeni“.

„Oni su, ipak, negativno nasleđe komunizma. To nisu sposobni biznismeni, nego monopolisti. Čista diskriminacija, oni traže da im se pokloni građevinsko zemljište, zato su tamo upisani kao korisnici“, rekao je on.

Kada je reč o privatnim licima, Antić kaže da je u tom domenu restitucija napredovala, i da je vraćeno 1.200 stanova i 90 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar