Home VestiEkonomija U SAD usporava inflacija

U SAD usporava inflacija

by bifadmin

Ovog oktobra SAD su zabeležile usporavanje inflatornih kretanja, bar mereno indeksom cena lične potrošnje koji je iznosio šest odsto. Podsećanja radi, u septembru je ovaj indeks iznosio 6,3 odsto. Pomenuti rast je godišnji, i odnosi se na isti period lane.

Prema izveštaju američkog Ministarstva trgovine, kada se izuzmu hrana i energenti, bazni indeks cena lične potrošnje je porastao za pet odsto u poslednjih 12 meseci i 0,2 odsto iz meseca u mesec.

Da cene više neće rasti oštro kao do sada pokazuje i istraživanje koje je sprovela Nacionalna federacija nezavisnih kompanija. Prema njegovim rezultatima, procenat kompanija koje u narednom periodu planiraju poskupljenje svojih proizvoda i usluga se drastično smanjuje, što takođe ukazuje na labavljenje inflatornih pritisaka.

Analitičari komentarišu da su američki potrošači još uvek spremni na potrošnju, ali da njihova kupovna moć postepeno opada i da zbog toga, ali i zbog usporavanja rasta inflacije, najverovatnije neće biti potrebe za daljim rastom kamata.

Foto: Adam Nir, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar