Home Vesti U Srbiji rodile lubenice u decembru, slatke, crvene i velike……

U Srbiji rodile lubenice u decembru, slatke, crvene i velike……

by bifadmin

Ovo se ranije nikad nije desilo, teške oko sedam kilograma, crvene i slatke kao da je leto u punom jeku

Miholjsko leto u voćnjake širom Srbije donelo je maline i jagode, a još jedan neverovatan prizor za ovo doba godine zatekao je domaćina Slavišu Ristića iz sela Drača kod Кragujevca. U njegovoj bašti u prvoj polovini decembra rodile su, ni manje ni više, nego lubenice.

„Sasvim slučajno smo ih spazili dok smo rasklanjali otpad iz bašte kako bi pripremili zemljište za oranje, niko se nije nadao da će u bašti naći lubenicu. Ostali smo zatečeni. Ovo se do sada nikad nije desilo, ni stariji ne pamte da su ikada lubenice rodile u decembru“, rekao je za RINU Slaviša.

On dodaje da se ponekad dešavalo da zakasne sa rodom i da su ih u ranu jesen znali iznenaditi plodovi, ali ovako kasno – nikada.

„Te lubenice koje bi kasnije rodile bile su bledunjave, male i bljutave. Ove decembarske su težine oko sedam do osam kilograma, unutra crvene i izuzetno slatke. Кao da smo ih ubrali usred leta. Pojeli smo ih u slast“, kaže ovaj domaćin.
Cvetanje i rađanje voća kad mu vreme nije povezuje se sa klimatskim promenama, a te pojave sve su prisutnije na području centralne i zapadne naše zemlje. Selo Drača kod Кragujevca važi za geografski centar Srbije sa izuzetno plodnim zemljištem, pa se sada tamošnji meštani sa pravom mogu pohvaliti da su oni jedini za sada kod kojih rađaju lubenice u decembru.

Izvor: Telegraf Biznis

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar