Home VestiEkonomija Veća tražnja za kreditima, ali i rizik od problematičnih pozajmica

Veća tražnja za kreditima, ali i rizik od problematičnih pozajmica

by bifadmin

Potražnja za kreditima će biti povećana zbog veće potrebe preduzeća za likvidnošću i povećane tražnje stanovništva za stambenim kreditima u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi (CESEE), pokazalo je istraživanje Evropske investicione banke (EIB) o bankarskom kreditiranju, objavljeno u decembru.

Prema očekivanju bankara u ovom regionu, ukupna tražnja za kreditima će rasti u narednih pola godine, iako ne intenzivnim već umerenim tempom, a najveći uticaj imaće potreba preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti, ocenjuje se u istraživanju Bank Lending Survey with a focus on Central, Eastern and South-Eastern Europe (CESSE).

U istraživanju se navodi da banke očekuju da će se uslovi kreditiranja u narednih šest meseci znatno pogoršati.

Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, pre svega, zbog posledica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa.

Pri tome, očekuje se pad potrošačkih i stambenih kredita.

„Stoga će se snažna tražnja za kreditima suočiti sa oštrijim uslovima na strani ponude. S druge strane, kreditni kvalitet je u poslednjih šest meseci znatno unapređen. Međutim, imajući u vidu nepovoljne ekonomske projekcije, banke u narednih šest meseci ponovo očekuju rast problematičnih kredita (NPL)“, navodi se u saopštenju EIB.
Debora Revoltela, glavna ekonomistkinja EIB, ocenila je da usled pogoršanja globalnih uslova, banke predviđaju pooštrene uslove kreditiranja i pripremaju se za potencijalni rast problematičnih kredita.

Više od polovine prekograničnih bankarskih grupacija namerava da zadrži sadašnji obim poslovanja, dok gotovo trećina planira da se selektivno širi.

Međutim, deset odsto bankarskih grupa (u poređenju sa nula u prethodnom istraživanju) signalizira nameru da selektivno smanji obim poslovanja u regionu.

Ipak, većina međunarodnih bankarskih grupa bez obzira na neizvesnost i dalje je uverena u potencijal regiona.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar