Home Promo Yettel Izveštaj o održivom poslovanju za 2021. godinu: Reciklirano 11t elektronskog i 3t papirnog otpada Više od 60% baze koristi elektronski račun

Yettel Izveštaj o održivom poslovanju za 2021. godinu: Reciklirano 11t elektronskog i 3t papirnog otpada Više od 60% baze koristi elektronski račun

by bifadmin

U 2021. godini, kompanija Yettel reciklirala je više od 11 tona opasnog elektronskog otpada, blizu 3 tone papirnog i kartonskog otpada i preko 300 kilograma plastičnog otpada (od čega 100 kilograma plastičnih čepova), objavljeno je u Izveštaju o održivom poslovanju za 2021. godinu. Ukupno 60,8% individualnih i 82,4% poslovnih korisnika se opredelilo za uslugu elektronskog računa, što je doprinelo da se u teoriji sačuva blizu 6000 stabala.

U aprilu 2021. godine, Yettel je pokrenuo program reciklaže mobilnih telefona, i do kraja godine, sa korisnicima reciklirao više od 200.000 uređaja. U 2022. godini, program je proširen i na druge mobilne uređaje, a kompanija je postavila cilj da reciklira najmanje milion uređaja do 2025. godine.

U saradnji sa UNICEF-om Yettel je realizovao projekat „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu“ i donirao 2.200 internet kartica i 310 modema deci i školama u 30 opština širom Srbije. Na taj način, kompanija je doprinela stvaranju adekvatnih uslova za učenje na daljinu, bez obzira na to gde i u kakvim uslovima učenici žive.
Posebnu pažnju Yettel posvećuje zaštiti podataka o ličnosti. Implementirani su različiti mehanizmi zaštite, kako za „podatke u tranzitu” tako i za „podatke u mirovanju”. U 2021. godini, kompanija nije primila nijednu pritužbu u vezi sa kršenjem privatnosti korisnika.

U okviru konkursa „Zamisli sve“, Yettel (ranije Telenor) fondacija dodelila je više od tri miliona dinara za podršku projektima „Posadi svoj hlad“, „Umetnost u prolazu“, „Hackteen“ i ARLEMM muzički festival. Obezbeđivanjem sredstava za sadnju 6.000 sadnica belog jasena na skoro 100 lokacija širom Srbije u okviru projekta „Posadi svoj hlad“, Yettel fondacija doprinosi smanjenju emisije 144.000 tona CO2 godišnje, odnosno 4.320.000 tona CO2 u narednih 30 godina.

Izveštaj o održivom poslovanju za 2021. godinu pripremljen je u skladu sa međunarodno priznatim okvirom za nefinansijsko izveštavanje, kreiranim od strane Globalne inicijative za izveštavanje (GRI) 2016, tj. u skladu sa osnovnom („core“) verzijom Standarda GRI. Sadržaj izveštaja proširen je dodatnim informacijama o zaštiti životne sredine, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju (ESG), i obuhvata, između ostalog, informacije o usklađenosti kompanije Yettel sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDGs) i odražava Protokol za smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, obračun i izveštavanje o emisijama iz „Scope“ 1, 2 i 3.

U izveštaju je postavljena i nova strategija održivog poslovanja kompanije i definisani pojedini ciljevi, a u narednih 12, odnosno 24 meseca, Yettel će postaviti i ostale ciljeve u oblasti ESG, koje će realizovati u budućnosti.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar