Home VestiEkonomija Đukanović: Ni 10 odsto kompanija nije napustilo Rusiju

Đukanović: Ni 10 odsto kompanija nije napustilo Rusiju

by bifadmin

„Mediji su i u ovom slučaju stvorili pogrešnu sliku. Narativ je jednostavan: sve zapadne firme su napustile Rusiju zbog ruskog oružanog napada na Ukrainu. Istina ne može biti dalja od istine. Ni 10 odsto kompanija čija je centrala u zapadnim zemljama nije napustilo najveću državu sveta“ – kaže u autorskom tekstu Vladimir Đukanović, srpski „vuk“ sa Vol Strita koji je godinama radio u američkom JP Morganu, investitor i finansijski konsultant, prenosi Blic.

Najnovije istraživanje renomiranih profesora Simon Evenett-a iz univerziteta St Gallen i Niccolo Pisani-ja iz IMD Business School bacaju jasno svetlo na ono što svi privrednici znaju. Studija je identifikovala 1.404 firme koje su iz Evropske Unije ili G7 zemalja i jasno je demonstrirala da se samo 120, ili 8,5 odsto, povuklo za ruskog tržišta.
Ove informacije su zaključno sa krajem novembra ali i u ova dva meseca se ništa nije promenilo. Zapadne firme rade, prabacuju novac u svoje matične zemlje i svakodnevno uvoze svoju robu u Rusiju.

Čak i ona zvučna imena kao što su McDonalds ili Nissan nisu baš otišle za sva vremena jer su se postarali da u ugovorima o izlasku stave i klauzulu o buy-back opciji. Tako je Nissan prodao svoj kapital za $1 dolar ruskoj državnoj firmi ali sa opcijom da sve to kupe nazad, takođe za $1, u sledećih 6 godina.

Emotivne reakcije  poklopljene sumornim analizama

Bitno je istaći da na stotine firmi koje su pompezno najavile napuštanje ruskog tržišta to nisu uradile. Mediji su brljivo potrčali da broje one koji su najavili odlazak ali su „slučajno“ zaboravili da provere da li su to stvarno i uradili. Prvobitne emotivne reakcije su jasno poklopljene sumornim analizama šta bi bilo sa tim firmama da su stvarno napustile ovo ogromno tržište.

Globalizacija je davno odradila svoje i firme idu tamo gde je njihovo poslovanje racionalno, to jest profitabilno. Čak su svi ostali gluvi na pozive Janet Yellen, koja vodi američki trezor, da biznisi moraju da budu svesni geopolitičkih pomeranja i na osnovu toga promene svoju strategiju.

Ova izjava bi bila smešna da se ne graniči sa glupošću. Amerika, koja je bila lider globalizacije od završetka Drugog Svetskog Rata do skoro, se sada odaje protecionističkim refleksima koji samo mogu da smanje globalni BDP, povećaju cene robe i usluga i samim tim vrate ekonomski sat unazad, piše između ostalog Vladimir Đukanović.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar