Home VestiEkonomija Dužnici su još uvek u povoljnom položaju jer su kamate niže od stope inflacije

Dužnici su još uvek u povoljnom položaju jer su kamate niže od stope inflacije

by bifadmin

Trenutna situacija u evrozoni gde su kamatne stope znatno niže od stope inflacije, prema oceni ekonomiste Gorana Nikolića iz Instituta za evropske studije, zapravo je veoma povoljna po naše dužnike, kako one koji imaju stambene kredite, tako i državu čiji je spoljni dug najvećim delom u evrima

„Dobra je zato što je realna kamatna stopa u evrozoni sada negativna. Recimo kod stambenih kredita indeksiranih u evrima, kamatna stopa se sastoji od marže koja je oko četiri odsto i eurobir, a šestomesečni euroribor, koji se i najčešće koristi je 2,9 odsto, dok je inflacija u evrozoni veća od devet procenata“, rekao je Nikolić Tanjugu.

Napominje da ljudi, što je razumljivo, vide samo negativnu stranu jer su im rate kredita povećane, ali da u neobičnoj situaciji sa kamatama i inflacijom koju trenutno imamo, postoji i pozitivna strana, koja se ogleda u tome da se njihov dug obezvređuje.

On je naveo da ako bi recimo ovolika inflacija u evrozoni trajala četiri godine, realna vrednost kredita bi se prepolovila.

Prema njegovim rečima, svaka inflacija u zoni evra znači obezvređivanje evro valute, a pošto je kurs dinara u odnosu na evro stabilan već 10 godina, obezvređena jer i vrednost dugova vezanih za evro, kao što su stambeni krediti.

Krediti stambeni još uvek povoljni

S druge strane, dodaje, cene nekretnina na našem tržištu poslednjih godina rastu, tako da i stanovi kupljeni povoljnim kreditima, pre recimo pet, šest ili 10 godina, vrede više nego onda kada su kupljeni.

Što se stambenih kredita tiče, ukazuje sagovornik Tanjuga, oni su još povoljni, za razliku od cena stanova, koje su visoke i stalno se povećavaju.

Prema najavama iz referentnih evropskih banaka za očekivati je da se i ove godine nastavi rast kamatnih stopa, ali Nikolić smatra da ni inflacija neće zaostajati i da su evropske procene o rastu od 6,5 odsto zapravo optimistične, te da je realnije očekivati da inflacija pređe sedam procenata.

„Trenutna situacija je na neki način povoljna i po našu zemlju, jer ona više duguje nego potražuje, većina spoljnog duga je u evrima a on se obezvređuje“, istakao je Nikolić.

Dodao je da su se krediti uzeti za pravljenje auto-puteva, železnica ispostavili kao odlični poslovi, jer su uzeti po realno negativnim kamatnim stopama.

Izvor Tanjug
Foto Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar