Home VestiEkonomija Koju zemlju je Indija smenila ušavši u top 5 zemalja sa najvećim BDP-om

Koju zemlju je Indija smenila ušavši u top 5 zemalja sa najvećim BDP-om

by bifadmin

Na vrhu zemalja sa najvećim bruto domaćim proizvodom (BDP) u 2022. godini došlo je do smene.

Globalni bruto domaći proizvod (BDP) u 2022. godini iznosio je 101,6 biliona dolara, a pet najvećih ekonomija činilo je 51 odsto ukupnog svetskog ekonomskog autputa.

Kao i ranijih godina najveća je privreda Sjedinjenih Američkih Država sa 20 biliona dolara, dok je na drugom mestu Kina sa 18,3 biliona dolara.

Ove dve ekonomske supersile čine čak 42 odsto svetskog BDP-a.

Najveće svetske ekonomije nominalno gledano su uglavnom najmnogoljudinije zemlje ili zemlje srednje veličine, ali veoma razvijene kao što Holandija ili države sa ogromnim prirodnim resursima kao što je Saudijska Arabija.

Na dalekom trećem mestu je Japan sa 4,3 biliona dolara, dok je Nemačka kreirala BDP od četiri biliona dolara.
Na petom mestu više se ne nalazi Ujedinjeno kraljevstvo, jer ga je iz top pet istisnula Indija koja je imala BDP od 3,2 biliona dolara.

Od petog do desetog mesta poređane su UK, Francuska, Rusija, Kanada i Italija u rasponu od dva do 3,2 biliona dolara kreiranog BDP-a u 2022. godini.

Zemlje od 10. do 25. mesta predvodi Iran koji je slično Italiji je ostvario blizu dva biliona dolara BDP-a, Brazil 1,9 biliona i Južna Koreja sa 1,7 biliona dolara.

Tu su i Australija, Španija, Indonezija, Meksiko, Saudijska Arabija, Holandija, Tajvan, Švajcarska, Poljska kao jedina zemlja iz Centralne Evrope, Švedska i Argentina.

Ostatak sveta proizveo je 16,2 biliona dolara. Najmanja ekonomija na svetu u prošloj godini bila je pacifička ostrvska zemlja Tuvalu sa BDP-om od oko 60 miliona dolara.

Poređenja radi Srbija je u 2022. godini imala BDP od oko 65 milijardi dolara.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar