Home VestiIT i nauka Kriptovalute i religija: Da li ste čuli za Islamski novčić?

Kriptovalute i religija: Da li ste čuli za Islamski novčić?

by bifadmin

Islamski novčić (Islamic Coin) je digitalna valuta namenjena muslimanskoj zajednici. Njen cilj je “osnaživanje finansijskog sistema koji funkcioniše u skladu sa Šerijatom”.

To konkretno znači da funkcioniše po principima zasnovanim na islamskoj religiji i Kuranu kao osnovnom izvoru prava. Deo finansijskog sistema u zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom već posluje u skladu sa šerijatskim pravilima. Primera radi, muslimanske banke izbegavaju kamatu i ne bave se finansiranjem, niti u bilo kom pogledu učestvuju u proizvodnji i distribuciji alkohola, opojnih droga, pornografije, prostitucije, igara na sreću, duvana, medijskih programa i filmova koji promovišu vrednosti koje nisu u skladu sa tumačenjem Kurana.

Po sličnim principima trebalo bi da funkcioniše i navedena islamska kriptovaluta.

Specifičnost Islamskog novčića

Islamski novčić proizvod je kompanije ICNetwork koju je osnovala grupa blokčejn i finteh entuzijasta, na čelu sa Andrejom Kuznecovim. Ona je razvila Haqq Blockchain, platformu koja funkcioniše u skladu sa šerijatskim pravilima i koristi manju količinu energije od mnogih drugih platformi ovog tipa. Haqq Blockchain omogućava transakcije Islamskim novčićima, uz obavezu da se, svaki put kada primerak te kriptovalute izađe na tržište, 10 odsto njegove vrednosti deponuje “sa strane” kako bi se koristilo u projektima koji će biti od koristi za muslimansku zajednicu ili za humanitarne ciljeve.

Kreatori pomenute kriptovalute tvrde da im je ideja vodilja bila želja da globalnoj islamskoj zajednici ponude instrument za učestvovanje u digitalnoj ekonomiji, po principima koji slede njena religijska pravila ponašanja. Islamski novčić pušten je na tržište u maju prošle godine a već sledećeg meseca su je religijski lideri blagosiljali fatvom, što znači da su utvrdili da ispunjava sve standarde i da je vernici mogu koristiti bez griže savesti.

Iako se nadaju da će Islamski novčić dostići tržišno učešće bar Itera, ako ne i Bitkoina, pre svega zbog brojnosti islamske populacije koja dostiže skoro dve milijarde ljudi, ova kriptovaluta za sada nije preterano popularna. Na tržište je izašla sa vrednošću od 0,00025 dolara, a trenutno, bar prema sajtu CoinMarketCap, vredi 0,00057 dolara. Veće neko vreme njena vrednost stagnira.

Foto: Shubham Dhage, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar