Home VestiIT i nauka Odobreno korišćenje prve vakcine za pčele

Odobreno korišćenje prve vakcine za pčele

by bifadmin

Takozvana „bolest zagađene krvi“ (foulblood disease) predstavlja veliki problem, jer je izuzetno zarazna i ne postoji lek

Američke vlasti su odobrile korišćenje prve vakcine za pčele, osmišljene tako da štiti košnice od jedne od najtežih bakterijskih bolesti na svetu.

Ministarstvo poljoprivrede SAD dalo je „zeleno svetlo“ za upotrebu vakcine, kako bi se pomoglo u zaustavljanju pomora pčela koje imaju ključnu ulogu u oprašivanju biljaka u ekosistemu.

Vakcina bi, takođe, mogla da predstavlja veliki proboj u zaštiti medonosnih pčela, prenosi Agropres.

Vakcina deluje tako što se neaktivna bakterija ubacuje u hranu koja se daje kraljici, čije larve potom stiču imunitet. Stručnjaci objašnjavaju da mnogi faktori negativno utiču na populaciju pčela, kao što su paraziti, bolesti, pesticidi, štetočine…

Takozvana „bolest zagađene krvi“ (foulblood disease) predstavlja veliki problem, jer je izuzetno zarazna i ne postoji lek, a jedini metod za njeno rešavanje je spaljivanje košnica inficiranih pčela i davanje antibiotika obližnjim kolonijama.

Vakcina sadrži neaktivnu verziju bakterije paenibacillus larvae, koja je uzročnik bolesti.

Biotehnološka kompanija „Dalan Animal Health“, specijalizovana za imunologiju i zdravlje insekata, navodi da bakterija iz vakcine – preko hrane – dolazi do matice, koja dalje prenosi imunitet na larve, čime se drastično smanjuje smrtnost od bolesti.

Izvor:telegraf.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar