Home VestiEkonomija Paušalci će dobiti rešenja do 23.janura za poreze i doprinose za 2023.

Paušalci će dobiti rešenja do 23.janura za poreze i doprinose za 2023.

by bifadmin

Poreska uprava obaveštava preduzetnike paušalce da će od 19. do 23. januara dobiti u elektronskom obliku rešenje o utvrđenim obavezama za poreze i doprinose za 2023.

Preduzetnici paušalci dobiće u elektronskom obliku od 19. do 23. januara rešenje o utvrđenim obavezama za poreze i doprinose za 2023. godinu, objavila je danas Poreska uprava Srbije.

Kako se navodi na njihovom sajtu, odrađen je obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu, za vlasnike samostalne delatnosti koji porez na prihode od samostalne delatnosti i doprinose za obavezno socijalno osiguranje plaćaju na paušalno utvrđeni prihod.

Poreska uprava navela je da će dostavljanje rešenja o utvrđenim poreskim obavezama preduzetnicima paušalcima, kao i izveštaja o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda, obavljati u elektronskom obliku, postavljanjem u poresko sanduče, u periodu od 19. do 23. januara 2023. godine, posredstvom portala Poreske uprave (ePorezi).

Novoosnovani preduzetnici-paušalci će najkasnije 48 sati od registracije u APR dobiti izveštaj o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda i rešenje o utvrđenoj obavezi u elektronskom obliku, u poresko sanduče posredstvom portala ePorezi.
Rešenje se smatra se dostavljenim danom postavljanja na portal Poreske uprave, shodno odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Za pristup portalu Poreske uprave, kako se ističe, neophodan je kvalifikovani elektronski sertifikat, koji izdaje pet sertifikacionih tela, MUP, JP Pošta, PKS, Halcom i E-Smart Systems.

– Mesečne akontacije po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu, uplaćuju se sa pozivom na broj, u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP) dodeljen za 2023. godinu – navodi se na sajtu Poreske uprave.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar