Home VestiEkonomija Pošto je za samo godinu dana prihodovao skoro 100 miliona dolara, direktoru Epla smanjene mogućnosti za zaradu

Pošto je za samo godinu dana prihodovao skoro 100 miliona dolara, direktoru Epla smanjene mogućnosti za zaradu

by bifadmin

Tim Kuk, direktor kompanije Epl, našao se na udaru akcionara koji su tražili da se njegovi prihodi znatno srežu.

Zato će on u 2023. prihodovati za 40 odsto manje nego u 2022. kada je na njegov račun od ove kompanije leglo čak 99,4 miliona dolara.

Naime, Eplov Komitet za kompenzacije doneo je odluku da u 2023. njegovi prihodi ne bi trebalo da pređu ukupno 49 miliona dolara. Ovde se ne radi samo o visini zarade, jer Kukova godišnja plata iznosi “svega” tri miliona dolara, a bonusi šest miliona. Međutim, on dobija i udeo u kompaniji sa čijom vrednošću njegovo bogatstvo dostiže neverovatne brojke. Samo u 2022. dobio je akcije u vrednosti od 75 miliona dolara, a iznos koji je za opredeljen za njegov privatni avion bio je 712.500 dolara, plus dodatni troškovi.

Direktor zarađuje 1.477 puta više od radnika

Prošle godine vrednost akcija ove američke tehnološke kompanije osetno je pala usled geopolitičkih i ekonomskih problema u koje je zapao ceo svet. Epl je doduše dobro poslovao ali akcionari smatraju da taj uspeh nije bio toliki da bi njegov direktor zaradio skoro 100 miliona dolara.

Zbog svega navedenog, Tim Kuk ove godine neće dobiti tako visok iznos nagrade u akcijama, već će steći udeo od maksimalno 40 miliona dolara, od čega će trećina zavisiti od uspeha Epla na berzi. Prošle godine maksimalni iznos koji je mogao da dostigne preko akcija iznosio je 84 miliona dolara.

Zato su akcionari Epla pokrenuli postupak da se prihodi direktora umanje. Oni su objavili da su prihodi direktora ove kompanije 1.477 puta veći od prosečne zarade u njoj.

Izvor: BBC

Foto: Laurenz Heymann, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar