Home VestiPolitika i društvo Skoro 40% dece od 12 do 18 godina ne zna da zaštiti svoje podatke na internetu

Skoro 40% dece od 12 do 18 godina ne zna da zaštiti svoje podatke na internetu

by bifadmin

„Za razliku od digitalizacije koja je, bez obzira na veoma visok nivo upotrebe savremenih tehnologija a posebno snažnih softvera koji je podržavaju, ipak pod, kako se čini, dovoljnom kontrolom i uticajem ljudskog faktora, veštačka inteligencija bi, ukoliko se pravilno ne kontroliše, mogla da se otrgne kontroli, što bi moglo prouzrokovati veoma teške posledice. U svakom slučaju, uvođenje novih tehnologija u obradu podataka o ličnosti, digitalizacija i korišćenje veštačke inteligencije ne smeju biti na štetu ostvarenja ljudskih prava i jednakosti među ljudima.“, rekao je danas Poverenik Milan Marinović u uvodnom izlaganju povodom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti koji se održao u Privrednoj Кomori Srbije.

Na skupu je istaknuto da je zato jedan od primarnih ciljeva institucije Poverenika, edukacija građana i onih koji obrađuju naše podatke. Da je institucija pored brojnih obuka, panela, okruglih stolova i studentskih praksi želela da i najmlađima ukaže šta su podaci o ličnosti, na koji način mogu biti zloupotrebljeni i kome mogu da se obrate za pomoć. Dodao je da su oni najugroženiji učenici osnovnih škola jer provode najviše vremena na društvenim mrežama i popularnim digitalnim platformama.

Program „Nova pismenost“

Zato je pripremljena Brošura pod nazivom „Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštititi?“, autora Dragana Ilića, uz pomoć programa „Nova pismenost“, koji zajednički realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i organizacija Propulsion.

„Naša istraživanja pokazuju da skoro 40% dece od 12 do 18 godina ne zna da zaštiti svoje podatke na internetu. Pitanje je i da li u potpunosti razumeju rizike i posledice deljenja svojih ličnih podataka na mreži? Zbog toga je ključno da deca od malih nogu uče o zaštiti podataka. Njihovom edukacijom u ovom domenu osiguravamo da se bezbedno i odgovorno kreću u digitalnom svetu. Pozivam roditelje, nastavnike i sve koji rade sa najmlađima da ih podrže da pročitaju i razumeju brošuru i pomognu im u primeni znanja u svakodnevnom životu”, izjavio je Darko Soković rukovodeći partner u organizaciji Propulsion.

Tokom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti zamenica Poverenika Sanja Unković predstavila je najnoviju publikaciju broj 8. pod nazivom „Zaštita podataka o ličnosti: Stavovi, mišljenja i praksa Poverenika“.

Na današnjem obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti učestvovali su šef Delegacije EU u Srbiji nj.e. Emanuele Žiofre, šef Misije OEBS u Srbiji nj.e. Jan Bratu, zamenica šefa Кancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk i direktorka Misije USAID u Srbiji Bruk Ajšam. Oni su u uvodnim izlaganjima ukazali na praksu u zemljama Evropske Unije, kao i na podršku koju pružaju Republici Srbiju i instituciji Poverenika u ovoj oblasti.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar