Home VestiPolitika i društvo Susam na listi glavnih alergena u hrani

Susam na listi glavnih alergena u hrani

by bifadmin

Susam se od 1. januara ove godine pridružio listi glavnih alergena u hrani definisanih zakonom, prema američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA).

FDA već nekoliko godina razmatra da li da stavi seme susama na listu glavnih alergena u hrani – koja takođe uključuje mleko, jaja, ribu, školjke, rakova, orašaste plodove, pšenicu i soju.

Dodavanje susama na listu glavnih alergena u hrani znači da će hrana koja sadrži susam biti podvrgnuta specifičnim regulatornim zahtevima za alergene u hrani, uključujući one koji se tiču obeležavanja i proizvodnje.

Alergije na susam pogađaju ljude svih uzrasta i mogu da se manifestuju kao kašalj, svrab u grlu, povraćanje, dijareja, osip u ustima, otežano disanje i pad krvnog pritiska, rekao je za CNN dr Robert Ičis, alergolog, imunolog i lekar u „Cedars-Sinai Medical Center“ u Los Anđelesu.

FDA sprovodi inspekcije i uzorkovanje prehrambenih proizvoda kako bi proverila da li su glavni alergeni u hrani pravilno označeni na proizvodima i da bi utvrdila da li objekti za hranu sprečavaju unakrsni kontakt alergena, navodi se na zvaničnom sajtu ove agencije.

Susam „se nalazi u desetinama i desetinama sastojaka“, rekao je Džejson Linde iz Food Allergy Research & Education, ali nije uvek bio naveden.

– Godinama su ljudi sa, po život opasnom, alergijom na susam morali da gledaju etikete, pozovu proizvođača i pokušaju da to otkriju da li proizvod sadrži susam u bilo kom obliku – rekao je Linde i dodao da je novi zakon, koji je stupio na snagu 1. januara, ogromna pobeda.

Izvor: N1

Foto: Bing

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar