Home VestiEkonomija I dalje se plaća više kešom nego karticama

I dalje se plaća više kešom nego karticama

by bifadmin

Više od polovine svih svakodnevnih transakcija u prodavnicama, restoranima i drugde prošle godine se obavljalo gotovim novcem, objavila je Evropska centralna banka (ECB), prenosi Poslovni dnevnik.

Udeo gotovinskih plaćanja u evrozoni prošle godine bio je 59 odsto. Malta, Slovenija, Austrija i Italija su zemlje u kojima je plaćanje gotovinom i dalje dominantno, s udelom u ukupnim plaćanjima od 69 do 77%, u Nemačkoj gotovina drži 63% plaćanja, u Francuskoj 50, a pri dnu su Finska i Holandija gde je udeo gotovine samo 20%.

Poslednji podaci za Hrvatsku iz 2020. pokazali su da je udeo gotovine tada bio 54%. Premda se i dalje svi kunu u gotov novac, činjenica je da kartice i elektronska plaćanja preuzimaju igru.

Godine 2016. udeo gotovinskih plaćanja u evrozoni bio je 79%, 2019. 72%, a prošle godine je pao na 59%. Pandemija i strah od širenja zaraze preko novčanica taj su trend samo ubrzali.

Utrostručio se udeo plaćanja preko mobilnih aplikacija s 1% u 2019. na 3% u 2022. Poraslo je i beskontaktno plaćanje karticom koje sada čini 62% svih kartičnih plaćanja.

Uprkos sklonosti bezgotovinskom plaćanju, 60% potrošača u evrozoni navodi da im je važna mogućnost plaćanja gotovinom.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar