Home VestiEkonomija Ispred Poreske uprave u Ljubljani reklamira se „poreski raj“ u BiH

Ispred Poreske uprave u Ljubljani reklamira se „poreski raj“ u BiH

by bifadmin

Kontroverzni slovenački biznismen Rok Snežič privukao je pažnju medija tako što je na bilbordima u blizini slovenačke Poreske uprave reklamirao Bosnu kao svojevrstan poreski raj. On je naime pozvao slovenačke privrednike da započnu biznis u BiH i tako uštede novac.

Snežič inače u Sloveniji važi za jednog od većih poreskih dužnika, a što se tiče Bosne i Hercegovine u tu zemlju mu je zabranjen ulazak. Sve ovo ga pak ne sprečava da vodi posao u njoj i da poziva svoje sugrađane da registruju svoje firme u BIH.

„Snežič je zakupio najmanje dva bilborda u neposrednoj blizini sedišta Finansijske uprave (FURS) uz Šmartinsku cestu u Ljubljani. Po lepom vremenu verovatno se lako mogu videti iz neke od kancelarija u FURS-u. Jasno je da se radi o otvorenoj sprdnji sa institucijom zaduženom za naplatu poreza“, navodi portal necenzururano.si.

Capital.ba je pak došao do ovog kontroverznog biznismena i upitao ga šta je po sredi. Snežič tvrdi da te bilborde ima već godinama, i da mu je cilj samo da se reklamira, kao i da pomogne svojim sunarodnicima da unesu uštede u svoje poslovanje.

Prema njegovim rečima, formiranjem nove slovenačke Vlade porez u ovoj zemlji porastao za 100 odsto. „Zato ja pozivam slovenačke biznismene da otvore firme u Republici Srpskoj. U Sloveniji je porez na dobit 19 odsto a u Srpskoj 10. U Sloveniji kada vlasnik iz firme uplati dobit na svoj račun mora platiti jos 25 odsto poreza. Od zarađenog novca, država ti uzme skoro pola. U Srpskoj toga nema“, kaže Snežič.

Dodaje kako je za tamošnje privrednike situacija povoljnija i po pitanju minimalne plate i doprinosa zbog čega je, po njegovoj tvrdnji, najmanje 300 firmi iz ove zemlje došlo u BiH.

Izvor: Capital.ba

Foto: Viola Kovacs, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar