Home VestiIT i nauka Japanci postavili najbrži internet na svetu, može da se skine 80.000 filmova u sekundi

Japanci postavili najbrži internet na svetu, može da se skine 80.000 filmova u sekundi

by bifadmin

Ovaj internet je oko 7,6 miliona puta brži od onoga što verovatno imate kod kuće

Inženjeri u Japanu postavili su novi svetski rekord za najbržu brzinu interneta — i toliko je brz da biste mogli da „skinete“ skoro 80.000 filmova u samo jednoj sekundi.

Brzina interneta se obično meri time koliko podataka može da se prenesu između dva uređaja u jednoj sekundi.

Novi rekord je 319 terabita u sekundi (Tb/s). To je duplo više od prethodnog svetskog rekorda za najbržu brzinu interneta i oko 7,6 miliona puta brže od prosečne brzine kućnog interneta (oko 42 megabita u sekundi.

Kablovi prenose podatke pomoću impulsa svetlosti

Različiti tipovi internet veza prenose podatke preko različitih tipova hardvera. Stare dial-up veze, na primer, oslanjale su se na telefonske žice, dok najbrža vrsta interneta koja je danas dostupna — fiber — koristi optičke kablove.

Ovi kablovi prenose podatke pomoću impulsa svetlosti, koji putuju duž tankih optičkih vlakana sa staklenim ili plastičnim jezgrom.

Da bi oborili rekord za najbržu internet brzinu, istraživači sa Japanskog Nacionalnog instituta za informacione i komunikacione tehnologije razvili su eksperimentalno optičko vlakno sa četiri jezgra, umesto sa samo jednim.

Zatim su kombinovali svoje vlakno sa laserom koji je ispaljivao impulse na različitim talasnim dužinama i višestrukim tehnikama pojačanja signala. Ovo im je omogućilo da prenose podatke na udaljenosti većoj od 2.800 kilometara brzinom od 319 Tb/s.

Laser i pojačala koji su se koristili za obaranje najbržeg rekorda brzine interneta nisu jeftini, tako da ne očekujte da ćete u kući imati internet od 300 Tb/s u neko skorije vreme.

Međutim, postoji jedan deo eksperimenta koji bi mogao da utiče na vaš život u ne tako dalekoj budućnosti: ovo optičko vlakno.

Istraživači su uspeli da spakuju sva četiri jezgra u vlakno istog prečnika kao i jednožilna vlakna koja se koriste za isporuku današnjeg interneta putem optičkih vlakana. To znači da možda neće biti previše teško integrisati tehnologiju u postojeću infrastrukturu.

„Nadamo se da takva vlakna mogu omogućiti praktičan prenos visoke brzine podataka u bliskoj budućnosti, doprinoseći realizaciji osnovnog komunikacionog sistema neophodnog za širenje novih komunikacionih usluga izvan 5G“, pišu oni u svom radu.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar