Home VestiEkonomija Kako je Švajcarska uspela da izbegne visoku inflaciju?

Kako je Švajcarska uspela da izbegne visoku inflaciju?

by bifadmin

U 2022. inflacija u Švajcarskoj je dostigla svoj rekord u poslednjih 29 godina, ali od 3,5%, što je znatno manje nego u ostatku Evrope, jer je, primera radi, u evrozoni u isto vreme iznosila 10,6%.

Stručnjaci kojima je CNBC postavio pitanje kako je ova zemlja uspela da izbegne dvocifrenu inflaciju kažu da razloga za to ima više. Neki od njih su snaga lokalne valute, stabilno snabdevanje energijom ali i kontrola cena tamo gde je to potrebno.

Da podsetimo, vrednost švajcarskog franka je tokom prošle godine rasla u odnosu na evro i ostala stabilna u odnosu na dolar, dok su mnoge druge valute padale u odnosu na američku. Ovo je donekle rezultat titule “sigurne luke” koju nosi švajcarski franak, zahvaljujući velikim rezervama zlata, obveznica i druge finansijske imovine kojima raspolaže tamošnja centralna banka.

Švajcarska je istovremeno bila manje izložena negativnim spoljnim faktorima koji su podstakli rast inflacije u 2022. godini, kao što je rizik od nestabilnog snabdevanja energijom. Ona veliku količinu energije proizvodi zahvaljujući svom hidro potencijalu a njeni glavni dobavljači energije su u javnom vlasništvu, što je smanjilo uticaj tržišnih nestabilnosti na njih. Zato, dok je u Nemačkoj cena energije porasla za 25%, u Holandiji za 30%, u Velikoj Britaniji za 52,3% a u Italiji čak za 64,7%, u Švajcarskoj je ona poskupela za 16,2%.

Za relativno nisku švajcarsku inflaciju, bar za naše pojmove, zaslužna je bila i njena politika kontrole cena dobara i usluga. U Švajcarskoj se primenjuje najoštrija kontrola cena osnovne robe i usluga kao što su hrana, komunalije i transport. Takođe, na uvoz određenih poljoptivrednih dobara su nametnute visoke takse pa se više konzumira domaća hrana koja se, opet, proizvodi sa nižim troškovima, uzevši u obzir na u Švajcarskoj ni struja nije drastično poskupela.

Izvor: CNBC

Foto: Claudio Schwarz, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar